Apu

Avun pääkirjoitus: Ilmastonmuutos vei hiihtokelit helsinkiläisiltä – Jos kukaan ei tee mitään, mikään ei varmasti muutu

Avun pääkirjoitus: Ilmastonmuutos vei hiihtokelit helsinkiläisiltä – Jos kukaan ei tee mitään, mikään ei varmasti muutu
Tuottaja Sammeli Heikkinen pohtii pääkirjoituksessaan ilmastonmuutosta ja vaikuttamisen mahdollisuuksia, joita meillä kaikilla on.
Julkaistu: 25.5.2020
Vaikka maailma tuntuu mullistuvan, lehti tulee puuhun ja muuttolinnut saapuvat kuten ennenkin. Lähiluonto on varmasti lohduttanut ja virkistänyt suomalaisia koronakriisin aikana.
Lähiluonnon näkee joka päivä. Sen hyväksi on helppo tehdä jotakin: poimia maasta roskia tai vaikka osallistua sitä puolustavaan addressiin. Entä koko maailman luonto tai ympäristö, biosfääri?
Koronakriisi on peittänyt hetkeksi alleen suuret pulmamme, ilmastokriisin ja maapallon kantokyvyn ylittämisen.
Vaikka nuo ongelmat tuntuvat kaukaisilta, ne vaikuttavat suoraan lähiluontoomme. Eihän se aivan samana pysykään. Tänä talvena tuli ensimmäistä kertaa Helsingissä asuessa eteen tilanne, ettei hiihtokelejä ollut edes paria viikkoa. Ei edes paria päivää. Samaan aikaan pohjoisessa on satanut lunta paikoin ennätysmääriä. Maailmanlaajuinen ilmastonmuutos vaikuttaa kotikulmilla.
Mitä sille voi tehdä? Monestihan muistutetaan yli miljardista kiinalaisesta, joiden tekemisiin emme voi vaikuttaa. Totta on, että yhden ihmisen tekeminen vaikuttaa maailmaan mikroskooppisesti. Mutta vaikutus se on hyvin pienikin vaikutus. Ja jos kukaan ei tee mitään, mikään ei varmasti muutu.
Eräs kaverini on eläkkeelle jäänyt hävittäjälentäjä, joka ei matkusta lentokoneella ilmastosyistä. Kiinalaisten kanssa hän kerran kertoi sanattomasti ja yksipuolisesti sopineensa, että kiinalaiset hoitavat Kiinan ja hän yrittää vaikuttaa kotimaassaan.
Minusta se oli fiksu työnjako.
Sammeli Heikkinen, tuottaja
Kommentoi »