Apu

Avun pääkirjoitus: Hyvällä vai pakolla?

Avun pääkirjoitus: Hyvällä vai pakolla?
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro pohtii, miten terveyskeskustyö onnistuu.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Hallitus on luvannut palkata perusterveydenhuoltoon tuhat uutta lääkäriä saavuttaakseen kunnianhimoisen tavoitteensa seitsemän päivän hoitotakuusta. Hyvältä kuulostaa, mutta asia ei ole aivan noin yksinkertainen. Terveyskeskuksissa on jo nyt täyttämättä lähes 300 terveyskeskuslääkärin virkaa.

Terveyskeskustyö ei houkuttele vastavalmistuneita lääkäreitä. Yhdeksän kuukauden pakollisen terveyskeskuskoulutuksensa aikana nuoret lääkärit kokevat niissä jotakin sellaista, jota he eivät halua.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ehdotti taannoin vastavalmistuneille lääkäreille velvollisuutta työskennellä kolme vuotta valtion määräämässä työpaikassa. Lääkärit tyrmäsivät ehdotuksen heti. Lääkäriliiton mukaan pakkopalvelus vain lisäisi vastenmielisyyttä terveyskeskuksia kohtaan. Velvoite ei edes olisi tasaveroinen. Yhteiskunta maksaa muidenkin koulutuksen, mutta heillä vastaavanlaista työvelvoitetta ei ole.

Pakko ei ole koskaan hyvä keino. On olemassa myös terveyskeskuksia, joihin halutaan töihin. Niissä on riittävästi työvoimaa, tehokasta johtamista ja kokeneita seniorilääkäreitä mentoroimassa nuorempia.

Terveydenhuollon tietojärjestelmät pitäisi laittaa nopeasti kuntoon. Lääkäreiden tulisi voida keskittyä lääkärintyöhön, ei koneiden kanssa tappelemiseen ja todistusten kirjoittamiseen. Vastaanottoaikoja tulisi pidentää, jotta lääkärit pystyisivät tekemään työnsä kunnolla.

Julkaistu: 28.10.2019
Kommentoi »