Apu

Avun pääkirjoitus: Hyvää mätäkuuta!

Avun pääkirjoitus: Hyvää mätäkuuta!
Avun toimituspäällikkö Mikko Vienonen kirjoittaa, että mätäkuu on perinteisesti avannut palstatilaa karanneille sonneille, itäsuomalaisille leijonille ja muille kiehtoville kuriositeeteille.
Julkaistu: 12.7.2021
Ensi viikolla alkaa mätäkuu.
Ennen vanhaan sen lähestymisen havaitsi helposti tiedotusvälineistä, etenkin iltapäivälehdistä. Yhtenäiskulttuurissa elävä Suomi oli lomalla, ja kotimaan uutisaiheet siksi vähissä. Palstatilaa aukesi karanneille sonneille, itäsuomalaisille leijonille ja muille kiehtoville kuriositeeteille.
Olemmeko siirtyneet elämään loputonta mätäkuuta?
Nykyaikainen verkon klikkijournalismi, sosiaalinen media ja internetin infernaalinen informaatio- ja disinformaatiohyöky pakottavat joskus miettimään, olemmeko mahdollisesti siirtyneet elämään loputonta mätäkuuta. Lähitulevaisuudessa sitä ainakin elämme, ellei ilmaston lämpenemistä saada äkkiä aisoihin.
On mätäkuuasioissa sentään edistyttykin huomattavasti, muutenkin kuin nykyaikaisia jäähdytyslaitteita ja kylmäketjuja kehittämällä. Vanhoja lehtiä selaillessa ei voi kuin ihmetellä suu vinossa, millaista humpuukia meille painettiin muka asiajutuiksi vielä muutama vuosikymmen sitten.
Vilkaistaanpa vaikka viidenkymmenen vuoden taakse.
Vuonna 1971 Suomen yli pyyhkäisi valtava ufoaalto, ja muiden muassa Apu julkaisi lähes viikoittain juttuja suomalaisten ufohavainnoista ja jopa kolmannen asteen yhteyksistä syrjäisillä metsäteillä.
Sellaisesta mätäkuujournalismista on onneksi loitonnuttu huomattavan kauas, mistä esimerkkinä vaikkapa tämän lehden sivulta 14 löytyvä asiallinen juttu ufohavainnoista Yhdysvalloissa.
1 kommentti