Apu

Avun pääkirjoitus: Huh, mikä viikko

Avun pääkirjoitus: Huh, mikä viikko
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kirjoittaa, että hallitus on tehnyt isoja päätöksiä, mutta lisää tarvitaan.

Sanna Marinin hallitusta on sanottu saamattomaksi. Viime viikolla se pisti tuulemaan sellaisella vauhdilla, että melkein huimaa.

Maanantaina hallitus kertoi alentavansa teollisuuden sähköveron EU:n minimiin ja perustavansa satojen miljoonien ilmastorahaston vauhdittamaan päästövähennyksiä. Rahat otetaan Valtion kehitysyhtiön osinkotuloista. Turpeen verotukseen ei koskettu.

Keskiviikkona kerrottiin, että hallitus aikoo pidentää perhevapaita ja jakaa ne puoliksi molempien vanhempien kesken. Omasta kiintiöstä tosin voisi luovuttaa osan toiselle vanhemmalle.

Torstaina valtioneuvosto myönsi Terrafame Oy:lle luvan uraanin talteenottoon. Samana päivänä hallitus antoi myös esityksen vanhuspalvelulain henkilöstömitoituksesta, joka olisi 0,7 työntekijää asiakasta kohti. Hallitus aikoo rahoittaa henkilöstömitoituksen muun muassa supistamalla yksityisen terveydenhuollon sairausvakuutuskorvauksia. Se ei varmasti ole kaikkien mieleen. Supistus vaikuttaa eniten keski- ja hyvätuloisiin, jotka ovat tottuneet kääntymään vaivoineen suoraan erikoislääkäreiden puoleen.

Uudistus vaikuttaa myös yksityisten terveydenhuoltoyritysten kannattavuuteen. Arvatenkin tämä on vain alkua. Pian työpöydällä on varmasti myös työterveyshuolto.

Hallitus on tehnyt isoja päätöksiä, mutta lisää tarvitaan. Kohtalonkysymys on se, miten työllisyyteen ja talouteen liittyvissä kysymyksissä onnistutaan. Olemme isojen muutosten äärellä.

Julkaistu: 10.2.2020
2 kommenttia