Apu

Avun pääkirjoitus: Hoitoon siitä!

Avun pääkirjoitus: Hoitoon siitä!
Päätoimittaja Marja Aarnipuro pohtii pääkirjoituksessaan koronarajoituksia. Niitä voi noudattaa liiankin kirjaimellisesti. Kuuluisan 'Pysy kotona' -kehoituksen noudattaminen voi olla vaarallista, jos vakavasti sairas ei hakeudu hoitoon, vaikka pitäisi.
Kuvat Hannes Paananen

Meitä kaikkia on kehotettu pysymään kotona, ja pysytty on, kuten Suomen tautitilanteesta näkee. Kuuliaisena kansana olemme ottaneet kehotuksen vähän liiankin kirjaimellisesti, sillä vakavastikaan sairaat eivät lähde lääkäriin, vaikka pitäisi.

Mediauutisten mukaan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa joka kolmas jätti tulematta kardiologin vastanotolle. Pallolaajennuksia on tehty merkittävästi vähemmän kuin ennen korona-aikaa. Se ei silti kerro siitä, että kansamme sydänterveys olisi yhtäkkiä kuin taikaiskusta kohentunut, vaan siitä, että enää ei uskalleta hakeutua hoitoon, vaikka oireita on.

Kotiin jäämisellä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Suomessa sydänperäisen äkkikuoleman kohtaa vuodessa jopa 10 000 ihmistä. Koronaan on tätä kirjoitettaessa kuollut alle kaksisataa. On sananmukaisesti hengenvaarallista olla hakeutumatta hoitoon, jos saa sydänoireita tai esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöön viittaavan kohtauksen.

Jotkut koronaa pelkäävät jättävät myös menemättä syöpäseulontaan. Ei kannattaisi. Syöpä on nimittäin sellainen pirulainen, että sen kanssa ei parane viivytellä. Puhun kokemuksesta. Jos minun kasvaintani ei olisi mammografiassa havaittu ajoissa, en olisi tässä teille kirjoittelemassa.

Koronaviruspotilaita hoidetaan sairaaloissa heille rajatuissa tiloissa eli he eivät meitä tartuta. Jos vakavien oireiden kanssa viivyttelee, seurauksena saattaa olla tehohoito, pysyvä haitta tai jopa ennenaikainen kuolema.

Julkaistu: 4.5.2020
Kommentoi »