Apu

Avun pääkirjoitus: Hei suomalaiset, kannustetaan omiamme maailmalla!

1

Meillä on menestyjiä, joiden sädekehä on Suomessa himmeämpi kuin muualla maailmassa. Kannustetaan heitä!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan (Joh. 4:44). Sanonta on yhtä vanha kuin Uusi testamentti, mutta pitää edelleen kutinsa.

Mitä Kimi Räikkösestä puhuttiin Suomessa ennen Kari Hotakaisen kirjoittamaa elämäkertaa? Puhumaton jäämies ja viinan kanssa läträäjä? Nyt meille on esitelty hymyilevä kansainvälinen herrasmies, lempeä isä ja aviomies, joka toki edelleen osaa ajaa ympyrää ja myöntää rillutelleensa takavuosina rankastikin.

Kimi Räikkönen on esimerkki siitä, miten kukaan ei tosiaankaan ole profeetta omalla maallaan. Paikan päällä F1-kisoissa olen nähnyt, miten valtavan suosittu Räikkönen maailmalla on ja miten upeasti hän osaa ottaa yleisönsä. Kun kuljettajat kiertävät radan rekan lavalla, Kimi huiskuttelee yleisölleen herkeämättä koko kierroksen ajan siinä, missä nuoremmat kuskit räpläävät puhelimiaan.

Meillä on muitakin menestyjiä, joiden sädekehä on Suomessa himmeämpi kuin muualla maailmassa. Mitä tiedämme Henri Kontisesta, joka on käväissyt tenniksen nelinpelin maailmanlistan ykkössijalla? Hehkutammeko sopraano Camilla Nylundin upeita rooleja metropolien oopperalavoilla? Ymmärrämmekö Linus Torvaldsin neroutta ja menestyksen suuruutta? Käsitämmekö, miten iso tähti Sunrise Avenuen Samu Haber on Saksassa?

Pidetäänkö peukkuja, että Jasper Pääkkönen saa seuraavankin Hollywood-roolin? Että suomalaiskirjoista tehdään elokuvia maailmalla ja musiikkimme soi kaikkialla? Aletaanko kannustaa omiamme?

Apu 35/2018

Julkaistu: 20.8.2018