Apu

Avun pääkirjoitus: Hattu päästä Thaimaan luolapoikien pelastajille


Päätoimittaja Marja Aarnipuro kiittää sankareita.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Nöyräksi vetää, kun ajattelee thaimaalaisen jalkapallojoukkueen pelastusoperaatioon osallistuneita vapaaehtoisia. 38-vuotias laivaston erikoisjoukkojen entinen sukeltaja Saman Kunan jopa menetti henkensä yrittäessään pelastaa pojat ja heidän valmentajansa.

Thaimaan luolapelastus pahoissa ongelmissa - pelastustöissä ensimmäinen kuolonuhri

Sankaruutta osoitti myös loukkuun jääneen jalkapallojoukkueen 25-vuotias valmentaja Ekapol Chantawong, vaikka moni syyttää häntä tragediasta. Valmentaja auttoi poikia taistelemaan pelkoa ja ahdistusta vastaan. Hän jakoi pojille niukat ruokavaransa ja juomavetensä oman henkensä samalla vaarantaen.

Thaimaan pelastusoperaatio: katso video ahtaasta luolasta – näin pelastustoimet etenevät

Sankari on ihminen, joka eroaa massasta poikkeuksellisen rohkeutensa ansiosta. Hän on urheita tekoja tekevä henkilö, joka hädän hetkellä unohtaa itsensä pelastaakseen toiset.

Myös 22-vuotiaasta Mamoudou Gassamasta tuli sankari Ranskassa, kun hän kapusi pelastamaan neljännen kerroksen parvekkeen kaiteesta roikkuneen nelivuotiaan lapsen Pariisissa. Malilaista nuorta miestä kiittäessään Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi hänelle Ranskan kansalaisuuden sekä työpaikan palokunnassa. Ihan syystä.

Yksi Turun joukkopuukotuksen suurimmista sankareista oli ruotsalainen Hassan Zubier. Hänen taistelunsa puukottajan kanssa viivytti hyökkääjää. Zubierin rohkeus todennäköisesti pelasti useita ihmishenkiä. Itse hän joutui pyörätuoliin loppuelämäkseen, mutta tekisi kuulemma saman epäröimättä uudelleen. Sellaisia ovat sankarit, itsensä unohtajat.

Julkaistu: 9.7.2018