Apu

Avun pääkirjoitus: Hallitusohjelmassa korostuu näkökulmaero edelliseen

Avun pääkirjoitus: Hallitusohjelmassa korostuu näkökulmaero edelliseen
Uusi hallitusohjelma lupaa paljon hyvää. Kestävätkö lupaukset taantuman?
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa taloutta hoidetaan ihmistä varten, ei päinvastoin. Tähän lauseeseen kiteytyy Antti Rinteen hallitusohjelman ydinviesti. Siihen kiteytyy myös näkökulmaero edelliseen hallitukseen, joka painotti ensisijaisesti julkisen talouden tulojen ja menojen tasapainottamista, velaksi elämisen lopettamista ja vahvaa talouskasvua.

Suomi ei ole yritys. Sen ei ole tarkoitus tuottaa voittoa, vaan hyvinvointia, tasavertaisia palveluita ja turvaa kansalaisilleen. Valtion tehtävä on luoda meille jokaiselle edellytykset elää hyvää elämää. Ilman ­rahaa se ei kuitenkaan onnistu.

Humanistin on helppo aplodeerata uuden hallituksen kirjauksille, mutta taustalla jäytää pelko. Mitä ­tapahtuu, jos seuraava talouden taantuma tulee voimalla? Ja mistä löydämme valtiolle tulovirtoja, kun väestö ikääntyy, työikäisen väestön määrä vähenee ja verotulot sen myötä laskevat?

Ohjelman julkistamistilaisuudessa tuleva pääministeri Antti Rinne käytti pitkän puheenvuoron valtiontalouden tasapainottamisesta ja työllisyydestä, sen verran hän oli saanut kuulla epäilyksiä talouspuolesta jo ennakolta. Hallituksella kuitenkin kuuluu olevan ohjelman ulkopuolella takataskussaan vielä nippu keinoja, joita tarvittaessa käytetään.

Hallitusohjelma julkistettiin kirjastossa, joka symboloi suomalaista sivistystä. Puheenjohtajat siirtyivät Säätytalolta kansan keskuuteen raitiovaunulla julkistamaan ekologisesti maailman kunnianhimoisinta hallitusohjelmaa.

Julkaistu: 3.6.2019
1 kommentti