Apu

Avun pääkirjoitus: Fanitatko rikollista?

Avun pääkirjoitus: Fanitatko rikollista?
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro on huolestunut ilmiöstä, jossa vakavista rikoksista epäiltyjä kohdellaan kuin filmitähtiä.
Julkaistu: 29.6.2020

Huolestuttava ilmiö leviää niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa, kun vakaviin rikoksiin syyllistyneet poseeraavat julkisuudessa kuin filmitähdet ikään. Median ja yleisön tulisi olla nyt erityisen tarkkana, jotta rikollisuudesta ei tulisi yhteiskuntaamme uutta normaalia, rikollisista ihailun kohteita eikä epärehellisestä elämäntavasta tavoiteltavaa. Oikean ja väärän rajaa ei saa päästää hämärtymään, muuten olemme lirissä.

Tuorein esimerkki on huumejuttu, jossa yksi epäillyistä pääsi pitkän tutkintavankeuden ja tekemiensä tunnustusten jälkeen vapaalle odottamaan tuomiotaan. Kamerat olivat oikeustalon ovella vastassa hyvännäköistä miestä, joka hymyili leveästi valkoisessa paidassaan, vähätteli rikostaan eikä katunut, vaan normalisoi tekojaan sanomalla olevansa liikemies, jolla vain on ollut huumeet portfoliossaan.

Vankilathan ovat täynnä syyttömiä ihmisiä, jos vangeilta kysytään. Kannattaa miettiä, kysytäänkö – muuten kuin oikeussalissa.

Tuosta miehestä tehdään dokumenttisarja, myöhemmin varmaan myös kirja. Rikolliset ylläpitävät sometilejä, joilla on tuhansittain seuraajia. Siihen heillä on tietenkin oikeus. Tuo julkisuushakuisuus kääntyy usein heitä itseään vastaan, sillä poliisi seuraa sometusta silmä kovana, ja moni jää kiinni sitä kautta.

Meillä median ammattilaisilla on kova vastuu. Emme saa mennä mukaan hypetykseen, jossa rikolliset paistattelevat ihailun valokeilassa ja pesevät itseään puhtaaksi julkisuudessa. Vankilathan ovat täynnä syyttömiä ihmisiä, jos vangeilta kysytään. Kannattaa miettiä, kysytäänkö – muuten kuin oikeussalissa.

2 kommenttia