Apu

Avun pääkirjoitus: Eipäs nimitellä!

Avun pääkirjoitus: Eipäs nimitellä!
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kirjoittaa poliitikkojen sukupuolittuneesta arvioinnista.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Merkittävät vallankäyttäjät politiikan, hallinnon ja elinkeinoelämän alalla nauttivat suppeampaa yksityiselämän suojaa kuin muut. Jokainen poliitikoksi ryhtyvä siis altistaa itsensä keskimääräistä kovemmalle arvostelulle.

Journalistien kuuluu huolehtia siitä, että yleisö saa tietoa tärkeistä asioista ja että yhteiskunnallinen ­vallankäyttö on läpinäkyvää. Lehdistöllä on oikeus ja velvollisuus tutkia ja arvioida päättäjien tekemisiä ja kannanottoja, heidän toimintaansa.

Nyt näyttää siltä, että osa journalisteista on ymmärtänyt oikeutensa väärin, sillä poliittiseen keskusteluun on pesiytynyt vastenmielinen ilmiö: poliitikkoja, viimeksi tuoreen hallituksen sisäministeri Maria ­Ohisaloa, on alettu arvioida sukupuolen ja ulkonäön – ei heidän toimintansa – perusteella.

Tuollainen kirjoittelu ei ole kunniaksi medialle. ­Pikemminkin sitä on syytä hävetä, ja se tulisi välittömästi lopettaa. Sivistynyt ihminen ei koskaan arvioi kenenkään ulkonäköä tai ominaisuuksia.

Nykyisessä hallituksessa on paljon naisministereitä. Tämä tuntuu nyt korpeavan muutamia mieskommentaattoreita, joiden mielestä hallitus on ikään kuin ”liian tasa-arvoinen”.

Minulla on heille uutinen: tällainen on tulevaisuus. Kun yhä useammat naiset kouluttautuvat selvästi pidemmälle kuin sukupolvensa miehet, se johtaa väistämättä siihen, että naiset valtaavat johtavat paikat. Niin yksinkertaista se on. Jos kehitys ei kelpaa, kannattaa kannustaa poikia opiskelemaan.

Julkaistu: 10.6.2019
1 kommentti