Apu

Avun pääkirjoitus: Biokaasulla ajat ekologisesti ja edullisesti

Avun pääkirjoitus: Biokaasulla ajat ekologisesti ja edullisesti
Kotitalouksien biojätteistä syntyy polttoainetta, joka on hyvä vaihtoehto bensalle.

Enpä olisi uskonut, että auton tankkaamisesta voi tulla hyvä mieli. Niin kuitenkin käy joka kerta, kun ajan tankille. Ajan nimittäin kaasuautolla.

Kaasuautossa käytetään polttoaineena joko maa- tai biokaasua. Vaikka biokaasu on vähän kalliimpaa kuin maakaasu, valitsen aina sen, sillä se on ekologisempaa. Bensaan verrattuna biokaasu on edullista. Maksan tankillisesta parikymppiä ja ajan sillä noin 400 kilometriä.

Tankkausasemaverkosto tihenee kaiken aikaa, ja Etelä-Suomessa tilanne alkaa olla jo aika hyvä. Jos kaasu kuitenkin sattuu ajon aikana loppumaan, bifuel-järjestelmä vaihtaa polttoaineen lennosta bensalle, ja matka jatkuu.

Mistä se hyvä mieli tankatessa tulee? Siitä, että biokaasu on täysin uusiutuva kotimainen polttoaine, jota valmistetaan muun muassa kotitalouksien ja kaupan biojätteistä. Siis lajitelkaa, ihmiset!

Biokaasun käytön lisääntyminen edistäisi maaseudun elinvoimaisuutta, sillä biokaasua voidaan valmistaa maatilojen tuottaman lannan ja kasvijätteiden lisäksi energiakasveista. Biokaasun tuotannossa syntyneet sivutuotteet puolestaan voidaan käyttää lannoitteena, joten biokaasu edistää kiertotaloutta.

Biokaasuauton hiilidioksidipäästöt ovat 25 prosenttia alhaisemmat kuin bensiinillä, ja pienhiukkaspäästöjä syntyy vain murto-osa. Tuntuu hyvältä ajaa kierrätetyllä jätteellä puhtaammin.

Hallitus on linjannut, että Suomessa tulisi olla vuoteen 2030 mennessä 50 000 kaasuautoa. Minulta tulee siihen vahva suositus.

Julkaistu: 12.11.2018
2 kommenttia