Apu

Avun pääkirjoitus: Avattava varoen

Avun pääkirjoitus: Avattava varoen
Ajatus rokotteen saamisesta tuntuu vapauttavalta, vaikka vapauttahan se ei suinkaan merkitse, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 12.4.2021
Viime aikojen puheenaiheena on ollut exit eli se, missä järjestyksessä yhteiskuntaa lähdetään koronan jälkeen avaamaan. Suunnitelma on tärkeä psykologisesti, ja erityisesti liike-elämän kannalta. Yritysten täytyy pystyä tekemään omia suunnitelmiaan sen pohjalta. On vain yksi mutta: päivämäärät puuttuvat.
Kukaan ei voi vielä tietää, miten virus kevään aikana käyttäytyy, saati sitä, miten me ihmiset käyttäydymme. Voi hyvinkin olla, että uusia rajoituksia tarvitaan vielä. Nyt jos koskaan meidän olisi syytä olla erityisen varovaisia.
Rokottaminen edistyy Suomessa ilahduttavaa tahtia. Kirjoitan tätä pääkirjoitusta päivää ennen omaa ensimmäistä rokotustani, 60-vuo­tiaana päivittäistä lääkitystä tarvitsevana astmaatikkona kuulun toiseen riskiryhmään ja olen siksi vuorossa. Ajatus rokotteen saamisesta tuntuu vapauttavalta, vaikka vapauttahan se ei suinkaan merkitse.
Rokote antaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan eli riski joutua sairaalaan ja teholle pienenee. Vielä ei kuitenkaan tiedetä varmasti, miten hyvin koronarokotteet estävät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen.
Merkittävä suojateho syntyy vasta kolme viikkoa koronarokotuksen jälkeen. Rokotettujen tulee edelleen pitää turvaväliä, huolehtia hygieniasta, käyttää maskia ja hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin. Kannattaa muistaa, että minkään rokotteen teho ei ole sataprosenttinen. Ja mikä tärkeintä, meidän täytyy edelleen suojata toisia tartunnalta.
Kommentoi »