Apu

Avun pääkirjoitus: Antti Rinteen ratkaisu

Avun pääkirjoitus: Antti Rinteen ratkaisu
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro seurasi puoluejohtajien reaktioita Pikkuparlamentissa.
Julkaistu: 15.4.2019

Pikkuparlamentin vaali-illassa pääsi näkemään poliitikkojen tunnereaktioita aivan iholta. Antti Rinne ei tuuletellut, vaan seurasi silmä kovana ääntenlaskentaa. Pekka Haavisto hyrisi tyytyväisyyttään ja Petteri Orpo myhäili helpottuneena. Jussi Halla-aho oli harvinaisen rento ja iloinen, Li Andersson ihan hehkui. Juha Sipilästä huokui syvä pettymys, jopa järkytys.

Surullisimman hahmon ritari oli kuitenkin Paavo Väyrynen, joka poistui nopeasti paikalta. Pitkä ura on taas katkolla. Tosin toukokuussa on eurovaalit...

Mukaan tarvitaan yksi isoista

Nyt on aika muodostaa hallitus Suomeen, joka otti vaaleissa aimo harppauksen vasemmalle. Suurimman puolueen puheenjohtaja Antti Rinne on sanonut, että Vasemmistoliitto ja vihreät tuntuvat luontevimmilta kumppaneilta. Tämä yhdistelmä ei kuitenkaan riitä enemmistöön, mukaan tarvitaan yksi isoista.

Demarit eivät hyväksy kokoomuksen talous- ja veropolitiikkaa, eikä kokoomus demareiden. Yhtälö on vaikea. Perusuomalaisten hallitustie puolestaan saattaa tyssätä siihen, että Antti Rinteen on hyvin vaikea hyväksyä Jussi Halla-ahon ihmiskäsitystä ja erityisesti maahanmuuttoon liittyvää arvomaailmaa.

Miten olisi punamulta? Antti Rinne sanoi vaalitaistelun aikana, että hänen on vaikea nähdä demarit hallituksessa, jossa mukana on Sipilän johtama keskusta. Entä jos Sipilä tekee vaalituloksesta johtopäätökset ja luopuu puheenjohtajuudesta, ja ylimääräinen puoluekokous valitsee Annika Saarikon puheenjohtajaksi?

Yksi asia on varma. Medialla riittää raportoitavaa.

Kommentoi »