Apu

Avoinna yötä päivää: ensin Prismat, nyt Citymarketit – mitä tekee Lidl?

Avoinna yötä päivää: ensin Prismat, nyt Citymarketit – mitä tekee Lidl?
Viime joulun alla S-ryhmän Prismat ensin kokeilivat ja sitten aloittivat ympäri­vuoro­kautisen aukiolon. Kesko seuraa esimerkkiä, ja kaksi helsinkiläistä Citymarketia aikoo olla auki 24/7.

Pitkälle on tultu niistä ajoista, kun katsottiin, että kaupankäynti sunnuntaisin on syntiä. Moni muistaa nekin ajat, kun ruokakaupat sulkivat arkisin ovensa viideltä, lauantaina kaupat saivat olla auki noin kahteen ja sunnuntaina ovet pidettiin visusti kiinni. Eikä ollut puhettakaan siitä, että juhlapyhinä olisi voinut piipahtaa ruokaostoksilla.

Kauppojen aukioloajat vapautettiin vuoden 2016 alussa. Sen jälkeen vähittäiskauppojen aukiolosta ei enää säädetty lakipykälin, vaan myymälät ovat saaneet olla vapaasti auki viikonpäivästä ja myymälän koosta tai sijainnista riippumatta. Useat pienet K-marketit ja Alepat ovat olleet auki ympäri vuorokauden jo pitkään.

Keväällä 2018 S-ryhmä kertoi neljän pääkaupunkiseudun Prisma-myymälän olevan vastaisuudessa aina auki. Itäkeskuksen, Keravan ja Olarin Prismat aloittivat jatkuvan ympärivuorokautisen aukiolon toukokuussa.

Suuren hypermarketin 24/7-pioneerina on toiminut HOK-Elannon Prisma Kaari Kannelmäessä. Se on pitänyt oviaan yhtäjaksoisesti auki jo puolentoista vuoden ajan.

– Idea syntyi eräässä pöytäkeskustelussa silloisen esimieheni kanssa: jos pienemmät Alepat ovat tehneet sitä pitkään, miksei jättimarketti voisi myös olla aina auki? Maistelin asiaa ja totesin, että sitä olisi ainakin järkevää kokeilla, Prisma Kaaren johtaja Ilkka Riiali kertoo.

– Kaksi vuotta sitten joulukuussa teimme testijakson, puolitoista vuotta sitten maaliskuussa aloitimme pysyvän järjestelyn.

Ketään ei pakoteta yötöihin

Asiakkailta tuli myönteistä palautetta, mutta sosiaalisessa mediassa asiasta löydettiin maan tavan mukaan myös kielteisiä puolia: epäiltiin, että kaupan henkilökunnan on nyt pakko alkaa työskennellä öisin.

– Henkilökuntaamme kuuluu 250 ihmistä, eikä ketään pakoteta yötöihin, vaan kaikki ovat vapaaehtoisia. Tulijoita olisi enemmän kuin voi ottaa, Riiali kertoo.

Joidenkin motiivina on vähän suurempi palkka, joillakin elämäntilanne sallii paremmin yötyön. Työterveyshuolto tarkistaa kuitenkin etukäteen, sopiiko työntekijä terveydentilaltaan yötyöhön. Ihmisten jaksamista myös kontrolloidaan jatkuvasti.

Nykyään Kaaren Prisma on aina auki.

– Tosin kerran tuli palohälytys ja kauppa jouduttiin sulkemaan muutamaksi minuutiksi, Riiali naurahtaa.

Päiväsaikaan verrattuna öisin asiakkaina on paljon nuorta väkeä. Niitä, joiden elämä on muutenkin yöpainotteista sekä tietysti niitä, jotka ovat menossa töihin tai tulossa töistä.

– Ostokset ovat samantapaisia kuin päivällä, mutta painottuvat nopeaan syömiseen. Harva alkaa yöllä tehdä kaalilaatikkoa, kyllä se mieluummin ostetaan valmiina. Nyt olemme alkaneet pitää kokeiluluontoisesti myös kahvilaa auki öisin, Riiali kertoo.

Kaaren Prisma tunnetaan eräästä hauskasta asiasta. Jo kolmena juhlapyhänä, itsenäisyyspäivänä ja kahtena juhannuksena, S-ryhmä on kuvannut suorassa lähetyksessä kassahihnaa Kaaren Prismassa kaksitoista tuntia. Viime itsenäisyyspäivänä Hihna247 goes global -livelähetys toteutettiin yhteistyössä Suomen ulkoministeriön kanssa, ja se keräsi maailmalla miljoonayleisön.

Citymarkettien aukioloa pohdittiin muutama kuukausi

Myös Kesko aloittaa kokoaikaisen aukiolon. Kahden K-citymarketin aukioloaikoja pidennettiin ympärivuorokautiseksi viime maanantaista, 12. marraskuuta alkaen. Kyseiset kaupat sijaitsevat Helsingin Ruoholahdessa ja Itäkeskuksen Easton-kauppakeskuksessa.

Ympärivuorokautinen aukiolo jatkuu vuodenvaihteen jälkeen.

Citymarket Helsinki Eastonin kauppiaat Mika ja Anne Timonen eivät tehneet päätöstä hetken mielijohteesta. Marketin henkilökuntaan kuuluu 180 ihmistä, joten asiaa pohdittiin muutama kuukausi.

– Asiaa oli ajateltava ennen kaikkea inhimillisestä näkökulmasta. Kerroimme henkilökunnalle, että tällaista on suunnitteilla, ja sitten selvitimme, millaisia huolia, murheita ja kysymyksiä päätös herättää. Vasta sen jälkeen asiaa lähdettiin viemään eteenpäin. Kun kysyimme yötyöhön vapaaehtoisia, heitä olikin yllättävän paljon. Se oli itse asiassa meille yllätys, Mika Timonen kertoo.

Tällä hetkellä kyseessä on vasta kokeilu, lopullinen päätös riippuu asiakkaista eli siitä, miten uutta palvelua käytetään.

– Mutta kun lanseerataan, että aina auki, ei ovia ihan heti kiinni laiteta, Timonen sanoo.

Asiakkaat haluavat sujuvuutta, ei rajoituksia

Suurin syy kauppojen uusiin aukioloaikoihin on Anne Timosen mukaan se, että tämän päivän asiakkaat eivät halua enää rajoituksia.

– Esimerkiksi lihan ja kalan palvelutiskejä alettiin pitää asiakkaiden pyynnöstä auki myös sunnuntaisin. Asiakkaat toivovat ennen kaikkea sujuvuutta. Koska usein sulkemisaikana kassat kuormittuvat, ratkaisimme asian niin, että kun ei suljeta, kuormittumista ei tapahdu ja asiakkaat voivat valita kiireettömän ostoshetken.

Kovin monesta tunnista ei ole kuitenkaan kyse.

– Siivoojat lähtevat puolenyön aikaan, ja ensimmäiset tulevat jo neljältä töihin. Tähän asti kauppa on nukkunut vain noin kolme tuntia yössä, Mika Timonen kertoo.

Kauppiaan mukaan yksi suurimmista muutoksista kaupan alalla on ollut se, että 1990-luvun lopulla kesäkuukausina kauppaa sai pitää auki sunnuntaisin nelisen tuntia.

– Kuluttajan kannalta lainsäädäntö on ollut pitkään sekava. Välillä sai olla auki, välillä kiinni, välillä pienet kaupat auki, välillä pienet kiinni. Tänä päivänä ihmiset elävät, harrastavat, liikkuvat ja työskentelevät aivan eri tavalla kuin parikymmentä vuotta sitten. Maailma kehittyy, joten kauppojenkin pitää kehittyä, Timonen sanoo.

Mitä tekee Lidl?

Seuraako Lidl muiden kaupparyhmien mallia, operatiivinen johtaja Nicholas Pennanen?

– Tällä hetkellä Lidl Suomella ei ole ympäri vuorokauden auki olevia myymälöitä. Tutkimme ja analysoimme tarkasti, milloin asiakkaat käyvät ostoksilla, ja pidämme myymälämme auki silloin, kun se on kannattavaa. Myymälöiden aukioloajat määräytyvät siis asiakkaiden ostoskäyttäytymisen mukaan. Esimerkiksi Seinäjoella ja pääkaupunkiseudulla on ollut tarvetta pidemmille aukioloajoille, ja olemme tänä syksynä pidentäneet niitä arki-iltaisin Seinäjoella ja viikonloppuisin pääkaupunkiseudulla. Ympärivuorokautisiin aukioloaikoihin emme tällä hetkellä näe tarvetta.

Julkaistu: 13.11.2018
Kommentoi »