Apu

Avengers: Infinity War on askel synkempään Marveliin

Avengers: Infinity War on askel synkempään Marveliin
Aiemmin varsin kepeän elokuvasarjan sävy muuttuu Avengers: Infinity Warissa.
Kuvat Marvel Studios 2018

Jo aiemmat Avengers-elokuvat ovat koonneet Marvelin supersankarit yhteen, mutta voi väittää, että nyt valkokankailla on se suurelokuva, jota Marvelin supersankarifilmit ovat pohjustaneet jo kymmenen vuoden ajan. Avengers: Infinity War ei toki sekään ole päätepiste, sillä se saa jatkoa ensi vuonna samalla tavalla kuin miltei jokainen Marvel-elokuva on ollut jatkoa edellisille. Nämä kaksi elokuvaa kuvattiin samaan aikaan, mutta alkuperäistiedoista poiketen Infinity Waria ei jaettu kahteen osaan, vaan seuraava elokuva on suht itsenäinen teos.

Pitkään jatkuneesta pohjustuksesta johtuen Infinity Warin täysi arvostaminen vaatii, että katsoja on nähnyt aiempia elokuvia ja tietää tarinoiden ja hahmojen taustat. Povaan, että usemman hahmon ilmestyminen valkokankaalle aiheuttaa faneissa reaktion - ainakin kohtaukset on selvästi muotoiltu sitä silmälläpitäen.

Ja ne hahmot. Infinity War tulvii tuttuja. Vastikään omalla elokuvallaan jättisuosion saavuttanut Black Panther (Chadwick Boseman) ja Wakandan armeijat ovat näkyvässä roolissa, samoin vanhat tutut Captain Americasta (Chris Evans) Thoriin (Chris Hemsworth) ja Iron Maniin (Robert Downey Junior). Tämä elokuva yhdistää myös Guardians of the Galaxyn hahmot Avengers-perheeseen. Supersankareita riittää niin paljon, että yksittäisten hahmojen ruutuaika tuppaa jäämään jopa vähiin! Naishahmojen osuus on vihdoin edes hieman aiempaa suurempi, kiitos wakandalaisten, ja jatkoa seuraa. Marvelin universumi saa odotettua lisävoimaa, kun Captain Marvelin (Brie Larson) oma elokuva tulee ensi vuonna ensi-iltaan. Kilpakumppani DC:n Wonder Womanin suosio on toivottavasti vihdoin saanut Marvelinkin uskomaan naistähtiin.

Whedon vaihtui Russoihin

Aiemmista Avengers-elokuvista tuttu vitsinheitto ei ole täysin kadonnut, mutta elokuvan sävy on selvästi synkempi. Oma vaikutuksensa on varmasti sillä, että edelliset Avengers-elokuvat käsikirjoittanut ja ohjannut vitsiniekka Joss Whedon on vaihtunut Captain America -elokuvista tuttujen Russon veljesten ohjaukseen. Toinen syy on se, että iloinen sankarijoukko on hajonnut osiin eikä ole paikoin edes puheväleissä. Kolmas syy on se, että nyt vastassa on eri luokan vihollinen kuin ennen.

Aiemmissa elokuvissa taustalla häärännyt megapahis Thanos astuu vihdoin esiin, ja maailman tuho on lähellä. Thanosilla on yllättävän todenperäinen huoli, universumin liikakansoitus. Tosimaailman poliitikot eivät ole keksineet, miten Maan kantokykyä koetteleva ihmisten lisääntyminen saadaan kuriin, mutta elokuvassa Thanosilla on oma, brutaali keinonsa. Hän haluaa poistaa puolet koko universumin väestöstä. Siihen hän tarvitsee kuutta ikuisuuskiveä (infinity stones), ja Avengersien tehtävä on pitää hänet niistä erossa hinnalla millä hyvänsä. Hinta on paikoin kova.

Julkaistu: 25.4.2018
4 kommenttia