Apu

Avaruuslaskennan uranuurtaja on kuollut

Avaruuslaskennan uranuurtaja on kuollut
Katherine Johnson laski ja analysoi lentoratoja, joita pitkin ensimmäinen amerikkalainen pääsi avaruuteen 1961 ja ensimmäinen ihminen Kuuhun 1969.
Julkaistu: 13.3.2020

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasassa huippu-uran tehnyt matemaatikko Katherine Johnson kuoli hiljattain 101-vuotiaana. Länsi-Virginiassa 1918 syntynyt Johnson oli jo lapsena numeroiden perään. Hän aloitti lukion 10-vuotiaana ja valmistui parhain arvosanoin yliopistosta 18-vuotiaana taskussaan matematiikan kandin paperit. Työt Nasan edeltäjässä Nacassa alkoivat 1953. Mustaihoinen Johnson teki avaruushistoriaa rotuerottelun varjossa, sillä vielä 1950-luvulla avaruusjärjestö osoitti mustille ja valkoisille eri työ- ja ruokailutilat.

Johnson laski ja analysoi lentoratoja, joita pitkin ensimmäinen amerikkalainen pääsi avaruuteen 1961 ja ensimmäinen ihminen Kuuhun 1969. Johnson oli ensimmäinen Nasan lentotutkimusyksikössä tutkimusraportin kirjoittanut nainen. Uran aikana raportteja kertyi peräti 26.

Johnson sai työstään lukuisia kunnianosoituksia. Vuonna 2015 presidentti Barack Obama myönsi hänelle Presidential Medal of Freedom -kunniamerkin.

Vuonna 2016 ilmestynyt elokuva Hidden Figures – Varjoon jääneet on tositarina Johnsonin ja hänen kahden naiskollegansa uraauurtavasta työstä, joka mahdollisti avaruuden valloituksen.

Kommentoi »