Tuulilasi

Avaimeton käynnistyssysteemi aiheuttanut kuolemia Yhdysvalloissa


Avaimeton auton nappikäynnistyssysteemi on aiheuttanut Yhdysvalloissa New York Timesin mukaan liki 30 häkämyrkytyskuolemaa vuosina 2006-2018, kun auton omistajat ovat jättäneet autonsa autotalliin tyhjäkäynnille. Loukkaantumisia tai sairastumisia tapaukset ovat aiheuttaneet ainakin 45, mutta lehden lähteen mukaan määrät saattavat olla suurempiakin.
Kuvat Hyundai

Jutussa kerrotaan ikäkuljettaja Fred Schaubista, joka jätti vahingossa Toyota RAV4-autonsa talliin tyhjäkäynnille 29 tunniksi. Häkä levisi autotallista taloon, häkäpitoisuus oli tämän jälkeen 30 kertaa suurempi määrä, minkä ihminen vielä kestää. Schaub menehtyi.

”75 ajovuoden jälkeen isäni kuvitteli, että kun hän ottaa avaimet autosta mukaansa, se on sammuksissa. Talossa kaikki kasvitkin olivat pudottaneet lehtensä”, kertoo Schaubin poika lehdelle.

Joidenkin autonvalmistajien autoissa avaimeton käynnistys sammuttaa hetken päästä itse itsensä, jos se jää vahingossa päälle. Osa hälyttää kuljettajaa, osa autoista ei tee mitään, vaan jää käyntiin.

Jo vuonna 2011 maailmanlaajuinen Society of Automotive Engineers vaati autoihin varoitussysteemejä vastaavien tapausten varalta. Yhdysvaltain tieturvallisuudesta vastaava US National Highway Transport Safety Association halusi tehdä varoitussysteemistä pakollisen, mutta sitä ei saatu aikaiseksi autonvalmistajien vastustuksen vuoksi.

Julkaistu: 15.5.2018