Apu

Auttaako reumalääke koronaan? Suomessa saatu lupaavaa näyttöä infliksimabi-lääkkeestä koronan sairaalavaiheen hoidossa

Auttaako reumalääke koronaan? Suomessa saatu lupaavaa näyttöä infliksimabi-lääkkeestä koronan sairaalavaiheen hoidossa
Infliksimabia käytetään nivelreuman ohella useiden autoimmuunisairauksien, kuten psoriaasin ja haavaisen paksusuolitulehduksen hoitoon.
Julkaistu: 21.6.2022

Suomessa reumalääke infliksimabia on testattu sairaalahoidossa koronapotilaisiin viime elokuusta, kertoo Helsingin urologian professori ja erikoislääkäri Kari Tikkinen.

Hän on Maailman terveysjärjestö WHO:n organisoiman, monikansallisen Solidarity-tutkimuksen kansallinen päätutkija.

– Suomessa koronataudin infliksimabihoito on ollut hyvin siedettyä. Tehosta on liian varhaista sanoa, mutta siitä voi tulla hoito koronataudin sairaalavaiheen lääkkeeksi, Tikkinen kertoo.

Yhdysvaltalainen valtiollinen lääketieteen tutkimuskeskus NIH (National Institutes of Health) tiedotti kesäkuun alussa saaneensa lupaavia tuloksia autoimmuunilääke infliksimabin käytöstä vaikean, sairaalahoitoa vaativan koronataudin hoidossa. NIH:n testaukset päättyivät joulukuussa 2021, ja infilksimabi-osatutkimukseen osallistui 1 037 potilasta.

Tikkinen muistuttaa, että lääketestien tuloksia pitää tulkita aina osana kokonaisuutta. Usein varsinkin lääketeollisuuden rahoittamiin tutkimuksiin valitaan potilaita, joilla on suurin todennäköisyys hyötyä hoidosta.

–Alun perin ajateltiin, ettei kortisonia ei tule antaa koronaan, nyt tiedetään, että se on yksi tehokkaimmista lääkkeistä sairaalapotilailla. Solidarity Finland -tutkimuksessa testaamme infliksimabia potilaille, joista puolet saa lääkettä tavanomaisen hoidon rinnalla, puolet ei.

Tikkinen ei usko, että yhtä ihmelääkettä, joka estäisi ketään kuolemasta koronaan, keksitään. Tautiin kehittyy pikkuhiljaa paremmin toimiva lääkecocktail. HI-viruksenkin lääkehoito kehittyi vuosien tutkimuksen ansiosta.

– NIH:n infliksimabitutkimuksessa koronakuolemat vähenivät lääkkeellä 15 prosentista 10 prosenttiin, se on aika hyvä tulos. Mutta tutkimus on vielä kokonaan vertaisarvioimatta eikä se ole riittävän suuri, jotta siitä voi tehdä luotettavia johtopäätöksiä, Tikkinen sanoo.

Infliksimabia käytetään useiden autoimmuunisairauksien, kuten nivelreuman, psoriaasin ja haavaisen paksusuolitulehduksen hoitoon.

Kommentoi »