Tuulilasi

Autoverotus siirtyy verohallinnolle – lopultakin

Autoverotusta on pyritty siirtämään Tullilta Verohallinnolle useamman vuoden ajan. Nyt tuo muutos on tapahtumassa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Valtiovarainministeriö asetti viime perjantaina Tullin verotustehtävien siirtoa Verohallintoon valmistelevan hankkeen, jossa strategisen hallitusohjelman veropoliittisen linjauksen mukaan valmisteverotus, autoverotus ja maahantuonnin arvonlisäverotus siirretään hallitusti Verohallinnon hoidettavaksi.

Ensivaiheessa Verohallinto hoitaa nykyisillä menettelyillä ja Tullin tietojärjestelmillä valmiste- ja autoverotuksen, jotka integroidaan Verohallinnon valmisohjelmistokokonaisuuteen sen mahdollistamassa aikataulussa.

Hankkeen tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kaikki tarvittavat muutokset Verohallinnon prosesseihin ja organisaatioon. Hankkeen tarkempi aikataulu ja muut yksityiskohdat täsmentyvät työn edetessä.

Yhdelle luukulle

Valmiste- ja autoverotus ovat EU-jäsenyyden alusta lähtien olleet maan sisäistä verotusta.

Verovelvolliset ovat muista veroistaan Verohallinnon asiakkaita, mutta Tullin tullitoiminnan asiakkaita vain rajoitetusti, joten ratkaisu mahdollistaa verovelvollisille yhden luukun periaatteen toteutumisen verotuksessa, Verohallintoon luodun verotilimenettelyn täysimääräisen hyödyntämisen ja yritysten hallinnollisen taakan keventämisen verotusprosessien yhtenäistämisen myötä.

Valmiste- ja autoverotus nivoutuvat uudistuksessa Valtiovarainministeriön mukaan osaksi samalla teknologialla ja samalle alustalle rakennettavaa sekä samoja tietovarantoja hyödyntävää Verohallinnon verotietojärjestelmää. Näin vältetään viranomaisten mukaan verotusta koskevien päällekkäisten tietojärjestelmien rakentaminen ja ylläpito eri organisaatioissa. Sama kustannustehokkuus hyödyntää myös verovelvollisia.

Keskittäminen lisää ministeriön mukaan verovelvollisten kokonaisvaltaista verovalvontaa nykyisen verolajikohtaisen tarkastelun sijasta. Lisäksi se mahdollistaa uusia yritystarkastus- ja valvontamahdollisuuksia ja näin edistää harmaan talouden torjuntaa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 7.9.2015
Kommentoi »