Tuulilasi

Autoverokiistan tuomio: Valtio korvaa 3000 euroa – kiistan voittaneen kulut 17 000 euroa


Valtio on jälleen tuomittu maksamaan vahingonkorvauksia auton maahantuonnin yhteydessä peritystä arvonlisäverosta.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Suomen valtio velvoitettiin Helsingin käräjäoikeuden eilen maanantaina antamalla päätöksellä korvaamaan yksityishenkilölle tältä vuonna 2004 annetun autoveropäätöksen perusteella peritty arvonlisävero.

Vanhentumislain mukaan oikeus vahingonkorvaukseen vanhenee kolmessa vuodessa siitä, kun vahingonkärsinyt saa tiedon vahingosta ja siitä vastuullisesta. Käräjäoikeuden mukaan tavallinen kansalainen ei voinut tulla tietoiseksi vahingosta ainakaan aikaisemmin kuin EY-tuomioistuin antoi asiaa koskevan ratkaisun maaliskuussa 2009. Tuoreessa tapauksessa kantaja oli esittänyt vaatimuksen vahingonkorvauksesta maaliskuussa 2011, joten korvaussaatava ei ollut vanhentunut.

Valtio velvoitettiin maksamaan vahingonkorvausta yhteensä vajaat 3000 euroa viivästyskorkoineen, mutta kumpikin osapuoli joutui vastaamaan omista oikeudenkäyntikuluistaan. Kantajan oikeudenkäyntikulut olivat yli 17 000 euroa.

Autoliitto tiedottaa, että sen mielestä on kohtuutonta, että yksityinen kansalainen valtiota vastaan käräjöidessään häviää voittotilanteessakin . Liitto on julkaissut oikeudenpäätöksen netissä (pdf).

Julkaistu: 1.10.2013