Tuulilasi

Autovero ei poistu yhdessä yössä – "jäitä hattuun"

1

Niko: Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys tieverkon yhtiöittämisestä on nyt julkaistu. Lauri, päällimmäiset tunnelmat?
Kuvat Timo Pyykkö

Lauri: Näyttää siltä, että ne tiet pidetään kunnossa, joilla on paljon liikennettä, mutta Kainuussa ei edes enää aurata teitä ja valot sammuvat. Tavallisen autoilijan kannalta tässä oleellisinta on tämä autoveron poistuminen. Hollannissa se tehtiin aikoinaan portaittain ja Ruotsissa 20 vuotta sitten kertarysäyksellä.

Vaikka verorasitus pysyisi nyt ennallaan tai marginaalisesti kasvaisikin, niin hyvä puoli on se, että samalla summalla euroja pääsee ajamaan paremmalla autolla. Nyt on näkyvissä, että Suomi on siirtymässä autoilun kehitysmaasta eurooppalaiseen valtavirtaan, mutta jäitä hattuun – tämä on vasta selvitys, eikä mikään hallituksen esitys.

Niko: Arviosi on siis, että autokanta uudistuu. Miten käy autokaupan kuluvana vuonna?

Lauri: Ihmeellistä olisi, jos ei tämä pitkin kevättä vellova keskustelu vähentäisi uusien henkilöautojen kauppaa. Moni auton ostoa harkitseva on varmasti hämillään.

Niko: Mitä nyt sitten kannattaa tehdä, jos harkitsee autokauppoja?

Lauri: Jos vaihtaa autoa muutaman vuoden välein, niin se ei kyllä nyt kannata. Vaan päinvastoin näyttää siltä, että auto kannattaa pitää ja ajaa loppuun. Vanhalla autolla ajavan kannattaa odottaa muutoksia, koska oletusarvo on, että uusien autojen hinnat laskevat, ja vanhojen bensasyöppöjen vuosittaiset käyttökulut kasvavat. Tämä kaikkihan on osittain vielä spekulaatiota ja kyseessä vasta selvitys, mutta joka tapauksessa autokaupassa eletään lähikuukaudet epävarmuuden aikaa.

Julkaistu: 19.1.2017