Apu

Autovakuutus vaihtoon! Säästät satasia

Autovakuutus vaihtoon! Säästät satasia
Laki muuttui kaksi vuotta sitten, teitkö silloin autovakuutuksellesi muutoksia? Vakuutusta vaihtamalla saattaa säästää satoja euroja vuodessa.

Liikennevakuutusten ja vapaaehtoisten autovakuutusten eli kaskovakuutusten hinnanmuodostuksessa on tapahtunut muutoksia. Syynä on vuoden 2017 alussa uudistunut liikennevakuutuslaki, joka on jäänyt joiltakin autoilijoilta huomaamatta.

Liikennevakuutus määräytyy nykyään kuljettajan, ei ajoneuvon mukaan. Kiinteät bonustaulukot ovat poistuneet, ja tilalle tulivat henkilökohtaiseen vahinkohistoriaan perustuvat ajoneuvojen vakuutusmaksut.

Nyt vanhalle autolleen voi valita mieleisensä vakuutuksen, joko vanhan tai uuden mallisen, mutta autonvaihdon yhteydessä vaihtoehtoja on vain yksi. Uuden auton vakuutus on aina uudenmallinen, eli vahinkohistorian perusteella määräytyvä.

Tarkkana: laskeeko vai nouseeko hinta?

Lakimuutos on voinut vaikuttaa asiakkaan vakuutusmaksun hintaan: jollakulla uuteen sopimukseen siirtyminen nostaa vakuutusmaksua, toisella laskee. Jos omistaa useita autoja, sopimuksen uusiminen kannattaa tarkistaa autokohtaisesti.

Autovakuutuksia muuttaakseen jokaisen on oltava itse yhteydessä vakuutusyhtiöönsä.

 Liikennevakuutusten hintoja voi vertailla esimerkiksi vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla olevien laskureiden avulla.

Prosentit eivät kerro totuutta

Vakuutusyhtiöiden antamissa bonusprosenteissa voi olla suuriakin eroja, mutta pelkät prosentit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Jokaisen vakuutusyhtiön hinta riippuu myös sopimusehdoista, esimerkiksi siitä, milloin bonusturva astuu voimaan ja montako vahingotonta vuotta tarvitaan maksimi­bonukseen.

Joillakin vakuutusyhtiöillä on esimerkiksi vakuutushinnoissaan 20 euron pohjamaksu, jota bonukset eivät koske. Muissa yhtiöissä asiakas saa bonusalennuksen liikennevakuutuksensa koko riskimaksuosuudesta. Tuollainen perus- tai pohjamaksu voi johtaa asiakasta harhaan.

Oman vakuutus- ja vahinkohistoria­todistuksen voi käydä tulostamassa tai tallentamassa Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta, täältä.

Bonuksen kertymistapa muuttui

Vakuutusmaksun lisäksi kannattaa ottaa huomioon uuden lain vaikutus bonusten kertymiseen. Moni voi yllättyä siitä, että uuden vakuutussopimuksen mukaan bonusta ei saakaan samalla tavalla kuin vanhan liikennevakuutuksen mukaan.

Liikennevahingon vaikutus bonukseen vaihtelee nyt 0:n ja 30 prosentin välillä, kun se ennen oli 20 prosenttia.

Jos vakuutuksenottajalla on paljon bonusta, vahinko pudottaa sitä nykyisin vähemmän kuin ennen. Jos bonusta taas ei ole kertynyt paljon, vaikutus on suurempi. Siten vakuutusmaksut kohdentuvat entistä enemmän niille, joille vahinkoja sattuu.

Monissa vakuutusyhtiöissä ensimmäinen vahinko ei alenna bonusta lainkaan, jos autolla on ajettu riittävän kauan ilman vahinkoja.

Asiakas voi myös ottaa samat bonukset kaikkiin autoihinsa. Joidenkin vakuutusyhtiöiden sopimusehdot pudottavat vahingon sattuessa kaikkien autojen bonuksia, jos asiakkaalla ei ole bonusturvaa. Kaikkien yhtiöiden vakuutukset eivät toimi niin.

Kaskovakuutuksissa vakuutusyhtiöt saavat hinnoitella tuotteensa täysin itsenäisesti.

Lähde: Fine

Bonusten alkaminen ja siirtäminen puolisolle

Nykyään riippuu lain sijaan vakuutusyhtiöstä, mistä aloittelevan kuskin bonukset alkavat. Toisissa yhtiöissä bonus alkaa nollasta, osassa jopa 40 prosentista. Esimerkiksi vakuutusyhtiö Ifillä aloitusbonus on 30 prosenttia, OP-­Vakuutuksessa, Fenniassa ja Suomen ­Vahinkovakuutuksella puolestaan ylin, 40 prosenttia.

Myös vahingottomien vuosien bonuskertymä vaihtelee vakuutusyhtiön mukaan. Aiemmin täyden 80 prosentin bonuksen kerääminen liikennevakuutukseen saattoi kestää 17 vuotta, nyt sen voi saada jo viidessä vuodessa, kun vahingottomat vuodet kerryttävät bonusta esimerkiksi 10 prosenttia vuodessa.

Uusien liikennevakuutusten maksimibonukset ovat 83 %, ja ne saa kerättyä nopeimmillaan 7 vuodessa.

Puolisoiden välistä bonusten siirtoa ei voi enää automaattisesti tehdä. Ennen kuolinpesä sai siirtää menehtyneen puolison bonuskertymän leskelle, mutta nyt vahinkohistoriat ovat henkilökohtaisia. Vakuutusyhtiöillä on silti uudenkin lain mukaan mahdollisuus harkinnanvaraisesti huomioida bonusta määrättäessä puolison tiedot, joten kuolin- tai avioerotapauksessa oman vakuutusyhtiönsä käytäntöä kannattaa kysyä.

Säästöä muutamalla klikkauksella

Käyttötauko. Jos käyttöön tulee taukoja, auto kannattaa siirtää pois liikenteestä. Se hoituu netissä verkkopankkitunnuksilla ja maksaa viisi euroa.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kertoi Tekniikka & Talous -lehden haastattelussa, että hän siirtää autonsa aina vähänkin pidemmän lomamatkan ajaksi pois liikenteestä. Nieminen oli laskenut, että uuden diesel­auton omistaja säästää helposti jopa satoja euroja vuodessa.

Tärkeää on muistaa ottaa autonsa takaisin liikenteeseen. Tieto auton poistosta liikenteestä ja takaisin liikenteeseen ottamisesta päivittyy Liikenteen turvallisuusvirasto Traficomin sivuille 5–10 minuutissa. Auton voi siis ottaa takaisin liikennekäyttöön vaikkapa lento­kentällä matkalaukkuja odottaessa. Auton käyttöönotto ei maksa mitään.

Liikenteestä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa, seurauksena voi olla tuhannen euron ­lasku. Joissakin kaupungeissa, kuten Helsingissä, liikenteestä poistettua autoa ei saa edes säilyttää kadulla.

Lähde: Tekniikka ja talous

Julkaistu: 2.8.2019
1 kommentti