Suomalaiset osaavat kuluttaa autonsa loppuun, mutta onko sähkö sen jälkeen ekologisin vaihtoehto?
Avun pääkirjoitus
Suomalaiset osaavat kuluttaa autonsa loppuun, mutta onko sähkö sen jälkeen ekologisin vaihtoehto?
Rakentuvatko autot ja jakelupisteet nyt liikaa sähköautoilun varaan, pohtii sisältöpäällikkö Eeva Sederholm.
12.6.2023
 |
Apu

Suomalaiset ostavat entistä vähemmän uusia autoja. Viime vuonna rekisteröitiin 82 000 henkilöautoa, mikä on pienin luku sitten 1990-luvun. Ostohaluja hillitsevät ainakin yleinen hintojen nousu ja epätietoisuus siitä, minkä käyttövoiman auto kannattaa hankkia. Autoteollisuus on korostanut myös komponenttipulan vaikutusta ostohaluihin.

Ilmasto- ja ympäristökriisin keskellä jokaisen autonostajan velvollisuus on myös miettiä hankinnan painoa planeetallemme. Paras vaihtoehto tässä mielessä on, jos autoa ei ole tarvitse lainkaan. Sen jälkeen onkin hankalampaa.

Toiseksi paras valinta monen arvion mukaan on vanha auto, jolla ajaa mahdollisimman vähän. Tuotettu tavara kun pitää joka tapauksessa käyttää loppuun.

Teollisuuteen on liittynyt myös ihmisoikeusongelmia. Akkuteollisuuden ongelmista ja ratkaisuista pitäisikin puhua enemmän.

Suomessa tämä puoli tuntuu olevan kunnossa. Autojemme keski-ikä on noussut viimeiset 15 vuotta. Valinnan ekologisuutta voi edelleen parantaa, jos vanhan bensa-auton muuttaa mahdollisimman vähäpäästöiseksi, vaikkapa etanolikäyttöiseksi.

Uuden auton hankinnassa kuluttajalla onkin suurempia kysymysmerkkejä. Mihin riittävät rahat, mitä energianlähdettä tulevaisuudessa jaellaan?

Teollisuuden kehityksen kohteeksi ovat viime vuosina nousseet hybridit ja sähköautot. Esimerkiksi kaasuautot ovat jääneet varjoon. Sama näkyy jakeluverkostossa.

Poliitikkojen on kuitenkin syytä kannustaa myös muun kuin sähköautoilun kehitystä. Siihenkin kun liittyy ongelmia. Harva esimerkiksi haluaa kaivoksia Suomeen, mutta jostain akkutarpeet pitää kaivaa. Teollisuuteen on liittynyt myös ihmisoikeusongelmia. Akkuteollisuuden ongelmista ja ratkaisuista pitäisikin puhua enemmän.

Kommentoi »