Tuulilasi

Autosi soittaa kohta itse hätänumeroon


Trafi on kertonut, eurooppalainen eCall-järjestelmä on tulossa käyttöön Suomeen vuoden 2017 aikana.
Kuvat HeERO

Autoihin asennettava turvajärjestelmä eCall soittaa automaattisesti 112-puhelun ja välittää samalla auton tarkat sijaintitiedot hätäkeskukseen, jos se havaitsee auton joutuneen onnettomuuteen.

Näin apua saadaan nopeasti paikalle, vaikka kuljettaja ja matkustajat olisivat menettäneet tajuntansa tai eivät osaisi kertoa sijaintiaan. Auton kuljettaja voi myös itse aktivoida järjestelmän tarvitessaan apua.

Kun apu saadaan viiveettä oikeaan paikkaan, säästetään ihmishenkiä ja loukkaantuneiden toipumisennuste paranee. Suomessa on arvioitu, että 4-8 prosenttia auto-onnettomuuksissa kuolleista olisi voitu pelastaa, jos kaikissa autoissa olisi eCall-järjestelmä.

eCall on julkinen palvelu, joka on käyttäjälleen maksuton. Järjestelmä nostaa hieman auton kuluttajahintaa. Ensimmäiset julkista eCall-palvelua hyödyntävät uudet henkilö- ja pakettiautot tulevat Suomessa markkinoille loppuvuodesta 2017.

Laite on mahdollista myös jälkiasentaa vanhempaan autoon, kun järjestelmä on käytössä. eCall ei seuraa auton sijaintia jatkuvasti vaan aktivoituu ainoastaan onnettomuustilanteissa tai kuljettajan niin halutessa.

Suomessa eCallin käyttöönottoa on valmisteltu viranomaisten ja VTT:n yhteistyönä. Kun järjestelmä on otettu käyttöön vastaa Trafi ajoneuvojen tyyppihyväksynnästä, teleoperaattorit hätäviestien välityksestä ja hätäkeskukset vastaanottavat järjestelmän soittamat hätäpuhelut osana normaalia toimintaansa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 17.6.2014