Tuulilasi

Autonvalmistajille tulossa miljardien lasku päästöistä: ”Vain seisminen muutos voi auttaa”


Autonvalmistajat, jotka eivät pysty vähentämään riittävästi autojensa hiilidioksidipäästöjä, joutuvat kirjoittamaan EU:lle ison shekin.
Kuvat All Over Press

IHS Markitin analyysin mukaan autotehtaille on tulossa jopa 14 miljardin euron lasku, jos ne eivät pysty täyttämään vuonna 2020 vaadittuja päästökriteerejä. IHS Markitin analyytikon mukaan vain ”seisminen muutos” sähköautojen kysyntään voisi muuttaa arviota merkittävästi.

Aiemmin Exane BNP Paribas arvioi, että suurimmat maksajat tulevat olemaan PSA Group ja Renault. Se olisi todella rankka isku autonvalmistajille.

Kaikilla on ollut jo vuosia tiedossa uudet päästörajoitukset, silti moni autonvalmistaja on edelleen suurissa vaikeuksissa saada autolaivueensa hiilidioksidipäästöt vaaditulle tasolle. 2017 autojen yhteenlasketut hiilidioksidipäästöt nousivat ensi kertaa vuosiin. Tämä johtui siitä, että ihmiset lakkasivat dieselskandaalin jälkeen suosimasta vähemmän hiilidioksidia päästäviä dieselautoja ja alkoivat ostaa bensiiniautoja. Myös paljon polttoainetta kuluttavien SUV:ien myynnin räjähdysmäinen kasvu vaikutti asiaan merkittävästi.

Julkaistu: 7.8.2018