Tuulilasi

Autonvalmistajat käärmeissään Ranskan autovero- ja tukijärjestelmästä

Autonvalmistajat käärmeissään Ranskan autovero- ja tukijärjestelmästä
Autonvalmistajat kritisoivat voimakkaasti Ranskan hallitusta päätöksestä verottaa entistä rajummin painavia ja enemmän päästöjä aiheuttavia autoja. Syynä tähän ovat EU:n vuoden alusta voimaan tulevat päästönormit.
Julkaistu: 30.12.2019

Ranskan parlamentin hyväksymä lakiehdotus tarkoittaa sitä, että tietyn rajan yli päästöjä aiheuttaville autoille määrätään jopa 20 000 euron ylimääräinen vero jo ensi vuonna. Tähän asti se on ollut 12 500 euroa. Samaan aikaan hallitus pohtii, mitä se aikoo jatkossa tehdä sähköautotuille.

Uudistus tulee vaikuttamaan etenkin katumaastureiden hintoihin, ne kun kuluttavat paljon polttoainetta ja aiheuttavat näin paljon päästöjä. Katumaasturien suosio on tällä hetkellä valtava, tänä vuonna kaikista Ranskassa myydyistä uusista autoista 30 % on katumaastureita. Sen sijaan sähköautojen myynti on edelleen todella vähäistä kovasta prosentuaalisesta kasvusta huolimatta.

”Tämä on kuluttajille kuin tuplarangaistus. On täysin selvää, että sähköautojen markkinat eivät lähde kasvamaan ilman merkittäviä tukia. Tässä yhtälössä kaikilla on vain hävittävää – niin autoteollisuudella, ympäristöllä kuin Ranskan valtiollakin”, sanoo Ranskan autoyhdistyksen PFA:n johtaja Luc Chatel.

Sähköautotuet voivat tulla kalliiksi veronmaksajille. Viime vuonna Ranskassa maksettiin tukia kaikkiaan 550 miljoonaa euroa. Myös Saksassa tukijärjestelmä maksaa yhteiskunnalle paljon; peräti 2,6 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä.

Ranskan valtiovarainministeriön mukaan SUV-verolla saataisiin valtion kassaan 50 miljoonaa euroa vuodessa, millä voitaisiin auttaa autonvalmistajia kohti yhä vähäpäästöisempien autojen valmistamista.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire on kritisoinut myös SUV:ien mainostamista. Hänen mukaansa mainosten pitäisi pikemminkin varoittaa kuluttajia SUVien haitallisista ympäristövaikutuksista.

Ranskassa aiotaan myös vähentää asteittain sähkö- ja vetyautojen tukia, kun niiden hinnat laskevat. Ensi vuonna tuki alle 45 000 euroa maksaville sähköautoille on 6000 euroa. Ministeriön mukaan se tulee laskemaan ensin vuonna 2021 ja uudelleen 2022.

5 kommenttia