Tuulilasi

Autonomisista autoista tulee hintavia - haluavatko kuluttajat niitä?

Renaultin, Nissan Motorin ja Mitsubishi Motorsin muodostama allianssi on lähdössä yhteistyöhön isojen teknologiayritysten kanssa kehittääkseen autonomisen robottitaksin ja autonomisia autojaan.
Kuvat Renault

Autoallianssi haluaa tehdä yhteistyötä sellaisten teknologiayritysten kanssa, jotka jo ovat hankkineet kokemusta autonomisista ratkaisuista kuten Google ja Uber Technologies.

”Teknologiayritykset eivät tule rakentamaan ja myymään autoja meidän asiakkaillemme. Heille autonomia on mahdollisuus tehdä lisäbisnestä ydinliiketoimintansa ohella. Siksi näemme, että yhteistyö voi olla hyvinkin mahdollista”, sanoo allianssin varajohtaja Ogi Redzic.

Renault-Nissan-Mitsubishin tavoitteena on tuoda markkinoille 15 autonomista mallia vuoteen 2022 mennessä. Allianssi käytti viime vuonna tutkimus- ja kehitystyöhön yli kahdeksan miljardia dollaria eli saman veran kuin General Motors.

GM on kuitenkin edellä omien autonomisten suunnitelmiensa kanssa. Yhtiön mukaan se tulee olemaan ensimmäinen, joka saa autonomisen auton sarjatuotantoon.

Lähes kaikki automerkit ovat nyt samalla haaskalla. Hyundai kertoi juuri omista suunnitelmistaan, Daimler ja Volvo ovat yhdistäneet voimansa Uberin kanssa.

Kaikki autonvalmistajat puuhaavat autonomisten projektiensa kimpussa, enää pitäisi saada kuljettajat valmiiksi uuteen teknologiaan; kuinka moni on lopulta valmis irrottamaan kätensä ratista? Tämä on iso kysymys, joka kiinnostaa myös sijoittajia. He tarvitsevat takeet siitä, että valtavat satsaukset autonomiaan kantavat joskus hedelmää.

Renault on jo rakentanut Symbioz-prototyyppiauton, joka pystyy ajaman autonomisesti moottoriteillä.

”Totta kai kuluttaja joutuu maksamaan aika paljon autosta, joka antaa heille mahdollisuuden vaikkapa vastata sähköposteihin, katsella elokuvaa tai ainoastaan levätä ajamisen sijaan. Autonominen auto tuo paljon lisäarvoa kuluttajalleen. Me haluamme tietysti ottaa siitä arvosta oman osamme”, Redzic sanoo.

Julkaistu: 5.1.2018
Kommentoi »