Tuulilasi

Auton väri vaihtelee – virhe vai ominaisuus?Auton väri vaihtelee – virhe vai ominaisuus?

Näyttääkö joidenkin perusautojen maalipinta tarkoituksella erilaiselta eri kulmista?
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Nissan Primeroissa ja Opel Insignioissa näkyy takaa selvästi, kuinka perän vasen puoli näyttää eri väriseltä tai sävyiseltä kuin oikea puoli. Molemmissa on takana keskellä värirajan kohdalla loivasti kulmikas taitekohta. Omasta mielestäni sävyerossa on kyseessä tarkoituksellinen efekti; eihän auton vasen puolisko voi olla eri värinen kuin oikea, vaan väri on sama ja kyse on keskenään hieman eri suuntaisten pintojen näkymisestä erilaisina. Poikani mielestä näin ei mitenkään voi olla, vaan kyseessä on "karkea virhe maalauksessa". Kumpi meistä on oikeassa?"

Tapio Ketonen vastaa:

"Varsinkin jos kyseessä on metallihohtoväri, valon suunta ja maalattaessa käytössä ollut suihkun suunta muuttavat värisävyä joskus hyvinkin paljon. Itselläni oli taannoin Hyundai Pony, jonka konepelti ja oikea etulokasuoja jouduttiin maalaamaan uudelleen. Nämä näyttivät aivan eri värisiltä riippuen siitä, mista suunnasta niitä katseltiin ja mistä valo tuli.

Eräs kaverini on tavallista tarkempi autojensa värisävyjen suhteen. Hänelle tuli Audin oikeaan etuoveen vaurio, ja tarkkana miehenä hän otti vastapuolen vakuutusyhtiöltä rahan ta maalasi oven itse. Hän maalasi oven moneen kartaan ja…

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 18.5.2014