Tuulilasi

Auton tuonti Saksasta hankaloituu tästä päivästä lähtien – syynä Saksan lakimuutos

1

Saksan keltareunaisilla lyhytaikaiseen ajoon tarkoitetuilla kilvillä ei saa huhtikuun 1. päivästä lähtien ajaa katsastamattomalla tautolla. Aiemmin tätä vaatimusta ei ollut.
Kuvat Strehi / CC BY-SA 3.0

Saksan ”Kurzzeitkennzeichen” -nimellä tunnetut kilvet ovat olleet suosittuja suomalaisten käytettyjen autoja tuovien keskuudessa. Tämä johtuu siitä, että kilvet oli helppo saada paikallisilta viranomaisilta, ja niillä sai ajaa Suomeen. Kyseiset kilvet ovat voimassa vain viisi vuorokautta myöntämispäivän jälkeen.

Huhtikuun alusta voimaan tulleen lakimuutoksen myötä myös saksalaisten autonostajien elämä hankaloituu. Keltareunaisilla kilvillä ei saa ajaa, jos auto on katsastamaton. Tosin katsastusasemalle ja lähialueen korjaamolle kilvillä saa vieläkin ajaa.

Esimerkiksi punareunaiset tullikilvet (Zollkennzeichen) ovat vaatineet voimassa olevan katsastuksen tähänkin asti.

Syy muutokselle on kilpien räikeä väärinkäyttö. Kilpiä saatettiin myydä pimeänä eteenpäin tai siirtotarpeessa olleet autot ovat olleet todella huonossa kunnossa, todetaan Autobildissä. Muutos ärsyttää varsinkin saksalaisia autoharrastajia.

Suomalaiselle käytettyjen autojen ostajalle muutos tarkoittaa sitä, että auton ostoilmoituksesta on hyvä katsoa, onko auton katsastus vielä voimassa. Katsastamattomalla autolla ei pääse nyt edes koeajolle.

Esimerkiksi Mobile.de-sivustolla katsastuksen voimassaolon voi tarkistaa HU/AU-kohdasta. Näiden kirjainyhdistelmien jälkeen esitetään tieto, esim. 06/2016, joka kertoo, mihin asti auton katsastus on voimassa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 1.4.2015