Apu

Vuodessa käytöstä poistuu jopa 1,5 miljardia auton rengasta – Näin ovelasti niistä hankkiudutaan eroon Australiassa

Vuodessa käytöstä poistuu jopa 1,5 miljardia auton rengasta – Näin ovelasti niistä hankkiudutaan eroon Australiassa
Autonrenkaista syntyy jätevuoria, mutta niitä voidaan hyödyntää erinomaisesti tienrakennuksissa pohjamateriaalina.

Rakennus-, peruskorjaus- ja purkujätteen osuus maailman vuosittaisesta jätteestä on puolet. Myös autonrenkaista syntyy jätevuoria: yli 1,5 miljardia rengasta poistuu käytöstä vuosittain. Molemmat jätelajit voivat saada uuden elämän tienpäällysteissä.

Australialaisessa RMIT-yliopistossa on kehitetty tienrakennuksen pohjamateriaali, joka kestää asfaltin alla liikenteen painon. Se on sekoitus rakennuksilta kierrätettyä betonia (99,5 %) ja käytettyjen renkaiden kumimurskaa (0,5 %), kertoo Science Alert.

– Perinteisesti tienpohjissa käytetään neitseellisiä luonnonmateriaaleja, kuten louhoskiveä ja hiekkaa. Meidän sekoitemateriaalimme on sataprosenttisesti kierrätetty vaihtoehto, joka täyttää erinomaisesti raskaan liikenteen vaatimukset, sanoo insinööri Mohammad Saberian Boroujeni RMIT-yliopistosta.

Suomessa renkaiden kierrätysaste on lähellä sataa prosenttia. Valtaosa päätyy uusiomateriaaliksi maanrakennukseen, räjäytysmattoihin tai leikkikenttien ja maneesien alustoihin. Rengaspulveria sekoitetaan myös asvalttiin, jolloin tienpäällysteeseen saadaan parempi kitka ja roudankestävyys.

Julkaistu: 27.8.2020
Kommentoi »