Auton lainaaminen on kuihtunut bisnes – Miksi yhteiskäyttöautoista ei tullutkaan mitään?
Yhteiskäyttöautot
Auton lainaaminen on kuihtunut bisnes – Miksi yhteiskäyttöautoista ei tullutkaan mitään?
Yhteiskäyttöautojen piti olla osa liikenteen ja autoilun uutta uljasta maailmaa. Bisnes on viime vuosina kuihtunut lähes kokonaan, mutta Turussa kokeiltiin toukokuussa sähköauton lainaamista kirjastokortilla.
Julkaistu 9.6.2023
Tuulilasi

Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio, miksi yhteiskäyttöautoilu ei ole ottanut bisneksenä tulta alleen?

– Ei se nyt kokonaan kuollut ole, onhan näitä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. En ole katsellut firmojen tilinpäätöksiä, mutta jos tuo bisnes olisi kultakaivos, kai se olisi jo räjähtänyt käsiin. Hypeä ei ole ollut ihan alun jälkeen nähtävissä. Joku luuli viisi vuotta sitten, että ihmiset eivät enää osta omaa autoa, vaan kaikki ajelevat yhteiskäyttöautoilla. Niin ei käynyt, eikä se ollut koskaan realismiakaan.

Mikä mielestäsi on syynä siihen, ettei yhteiskäyttöautoilu ainakaan suomalaisia kiinnosta?

– Jotta se olisi vaihtoehto omalle autolle, pitäisi niitä autoja olla paljon enemmän ja aina saatavissa lyhyen kävelymatkan päässä. Oman auton voittokulku perustuu juuri siihen, että se on valmiina lähtöön heti, kun liikkumisen tarve iskee. On tämä toki ihan hyvä täydentävä palvelu niille kotitalouksille, joilla autoa ei ole. Mutta se vaatii sitä, että asuu lähinnä Helsingin keskustan alueella. Autoja pitäisi olla enemmän keskustassa, lähiöissä ja kehyskunnissakin. Se vaatisi valtavan määrän autoja ja valtavan määrän käyttäjiä.

Mikä on tilanne muualla maailmassa, pyöriikö tämä bisnes jossakin kolkassa kunnolla?

– Keski-Euroopan suurissa kaupungeissa yhteiskäyttöautoilu on isompaa, mutta ei se sielläkään ole oikein lentoon lähtenyt. Tietysti isossa ja tiheästi asutussa kaupungissa on helpompi luoda verkosto, missä kuluttaja tietää, että auto on suht lähellä ja nopeasti saatavissa melkein aina. Mutta kuten sanoin, ei se ole iso hitti missään.

Turussa kaupunginkirjasto ja Toyota lanseerasivat kokeilun, jossa kirjastokortilla pystyi varaamaan sähköauton käyttöönsä lyhyeksi aikaa. Mitä sanot tästä?

– Mikäs siinä, jos rahoitus löytyy. Kivahan se on, jos kirjastokortilla saa auton. Tässä tapauksessa auton maahantuoja saa mukavaa näkyvyyttä markkinointiin, joten siinä mielessä ainakin hetken aikaa kaikki voittavat.

Mitä sanot vertaisvuokrauksesta, missä ihmiset voivat vuokrata omaa autoaan, kun eivät sitä tarvitse? Sekin taitaa olla lopulta aika pienen piirin puuhastelua…

– Ei se hirveästi ole laukalle lähtenyt. Olisi kiva nähdä siitä jokin selvitys. Tällä tavalla voi tietysti saada oman autoilunsa kuluja pienemmäksi. Mutta harvoin tavara lainassa paranee. Yksi kynnys on varmasti se, että antaa oman autonsa ajoon tuiki tuntemattomalle. Osa siihen uskaltaa lähteä, osa ei. Ja pitää toki muistaa, että verottajallakin on oma sana sanottavanaan tällaisista tuloista.

Kommentoi »