Tuulilasi

Auton kunnostus ja puhdistus


Säännöllinen pesu suojaa autoa maantiepölyn, tiesuolan ja hiekan kuluttavalta vaikutukselta sekä saasteilta. Puhtaalla autolla on mukava ja miellyttävä ajaa, ja se myös säilyttää arvonsa pidempään.

Keväthuolto on syytä aloittaa perusteellisella pesulla. Talven aikana auton ulkopinnalle ja sisätiloihin kertynyt pöly ja pinttynyt lika poistetaan ulko- ja sisäsiivouksella. Samalla tarkastetaan kuluvat osat ja nesteet.

Auton normaali pesu aloitetaan ylhäältä katosta. Pesussa käytetään pesusientä ja pesuainetta – joissakin sienissä vahashampoo on valmiina. Hyvä pesusieni kestää rasvaa, öljyä ja bensiiniä.

Kun pesussa edetään vanteisiin, kannattaa käyttöön ottaa vannesieni tai -harja. Sieni irrottaa pinttyneenkin lian tehokkaasti ja sopii erinomaisesti alumiinivanteiden, puskureiden ja ruostumattomien pintojen puhdistukseen. Vanneharjan harmaa harjasosa on tarkoitettu tasaisten pintojen puhdistamiseen, ja mustalla, kartiomaisella harjasosalla puhdistetaan vanteiden kolot.

Alustan osat ja pyöränkotelot on myös hyvä pestä, jotta suolainen hiekka ja epäpuhtaudet saadaan pois. Pesun yhteydessä kannattaa tarkistaa, ovatko irtokivet tai -nastat aiheuttaneet vaurioita maalipintaan.

Mikäli maalipinnassa havaitaan kiveniskemiä, mahdollinen irtoruoste irrotetaan ja kohta paikkamaalataan ruosteen leviämisen estämiseksi. Alustan tarkistusta ei saa unohtaa, sillä siellä olevia lommoja ja orastavia ruostepesäkkeitä on vaikea huomata.

Kuivausta ja kiillotusta

Auto on hyvä kuivata pesun jälkeen kuivaimella, imuliinalla tai säämiskällä, sillä vesipisarat saattavat auringossa polttaa maaliin jälkiä. Kuivatessa voi samalla tarkistaa, jäikö autoon vielä likatahroja.

Pesun, kuivausten ja mahdollisten vaurioiden korjausten jälkeen auto kannattaa vahata. Vahaus kannattaa tehdä vähintään kaksi kertaa vuodessa, jotta maalipinta säilyy hyvänä ja likaa hylkivänä. Autoa vahattaessa vahaa levitetään ohut kerros pienelle alueelle kerrallaan. Kiillotusliinalla saa vahatun maalipinnan kiiltämään ja kestämään.

Sisätilat on hyvä puhdistaa nihkeällä pyyhkeellä ja pesuaineella. Matot otetaan ulos ja auton sisätilat imuroidaan kunnolla. Mattojen pesun voi suorittaa vaikka sisällä suihkussa autoshampoolla ja karkealla harjalla. Tahrat puolestaan irtoavat parhaiten erillisellä tekstiilipesuaineella. Moottoritilan pesu kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi, mikäli ei ole täysin varma varovaisuutta vaativista kohdista ja laitteista. Kaikki laitteet eivät siedä kosteutta, joten väärin suoritetun pesun seuraukset voivat olla arvaamattomat ja kalliit.

Tuulilasi puhdistetaan huolellisesti sekä sisältä että ulkoa. Matalalta paistava aurinko paljastaa kaikki epäpuhtaudet lasin pinnalta. Hyväksi havaittu ja helppo tapa saada auton lasit puhtaiksi on vaahtoava lasinpesuspray. Huonokuntoiset tuulilasinpyyhkimiensulat kannattaa vaihtaa uusiin.

Pekka Virtanen

Julkaistu: 7.5.2004