Tuulilasi

Automyynnissä havaittavissa vihdoinkin piristystä – yksi ylitse muidenAutomyynnissä havaittavissa vihdoinkin piristystä – yksi ylitse muiden

Autoveron alennus ja sen ajankohdan selviäminen on vihdoinkin tuonut pientä piristystä automyyntiin. Myös Euroopassa automyynti on plussalla.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Timo Pyykkö, TL-kuva-arkisto

Heinäkuussa rekisteröitiin 8 721 uutta henkilöautoa ja viime vuoden heinäkuuhun verrattuna määrä kasvoi 8,8 prosenttia.  Kevään ja alkukesän aikana henkilöautojen kauppaa hidasti kuluttajien epätietoisuus tulossa olevasta autoveron alennuksesta.

Heinäkuun rekisteröintimäärä kertookin, että patoutunut kysyntä alkaa vähitellen purkautua, kun autoveron alennuksen taso selvisi kesäkuussa. Myös heinäkuussa alkanut romutuspalkkiokampanja piristää henkilöautokauppaa loppuvuonna.

Tammi – heinäkuussa on ensirekisteröity 65 810 uutta henkilöautoa ja viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna rekisteröintimäärä on kaksi prosenttia miinuksella.

EU-maissa henkilöautojen ensirekisteröintimäärät ovat kasvaneet viime vuodesta. Euroopan autonvalmistajien yhdistyksen ACEA:n tilastojen mukaan tammi – kesäkuussa henkilöautoja rekisteröitiin EU-maissa 7 169 984 kappaletta ja kasvua edellisvuoden vastaavaan aikaan kertyi 8,2 prosenttia.

Miinuksella viime vuoteen verrattuna olivat Suomen lisäksi vain Itävalta, Viro ja Luxemburg. Autoala kuitenkin ennustaa, että autokauppa kääntyy kasvu-uralle kuluvana vuonna myös Suomessa.

Merkkitasolla rekisteröintilastojen kärkipaikkaa pitää alkuvuonna ja myös heinäkuussa Volkswagen (7/15, 1 188 autoa). Kakkosena tulee Toyota, johon on tosin eroa melko reilusti (847 autoa). Aivan Toyotan kannassa häämöttää myös Skoda, joka sai kaupaksi 809 autoa.

Alkuvuoden kirkkaasti myydyin auto on Skoda Octavia 3 850 autolla. Eroa kakkosena tulevaan Qashqaihin on yli tuhat autoa. Octavia oli myös heinäkuun myydyin auto. Mielenkiintoinen huomio on myös, että Passatia (380) on rekisteröity heinäkuussa lähes yhtä monta kuin Golfia (395).

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 3.8.2015