Tuulilasi

Automyynnin lasku jatkuu – jopa vähäpäästöisten autojen


Automyynti laski Iso-Britanniassa kesäkuussa jälleen – huolestuttavaa on se, että niin laski myös vähäpäästöisten autojen myynti.
Kuvat Ford

SMMT:n tilastojen mukaan kokonaismyynti laski 4,9 %, tämä oli jo neljäs peräkkäinen laskun kuukausi.

”Sopimukseton Brexit aiheuttaa huolta ihmisissä. Siksi ei ole ennusmerkkejä siitä, että uusien autojen myynti lähtisi nousuun myöskään tämän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla”, sanoo Pantheon Macroeconomics pääekonomisti Sanuel Tombs.

BBC:n mukaan myös vaihtoehtoisten soimanlähteiden kuten sähköautojen, vetyautojen ja lataushybridien myynti laski 4,9%, kesäkuu oli ensimmäinen näiden vähäpäästöisten autojen laskun kuukausi 26 kuukauteen.

”Kokonaismyynnin jatkuva lasku on huolestuttavaa, mutta vielä huolestuttavampaa on näiden vaihtoehtoisten voimanlähteiden matalapäästöisten autojen myynnin lasku. Autonvalmistajat ovat investoineet niihin miljardeja, mutta nyt ollaan laskussa epävarman ja sekavan poliittisen tilanteen vuoksi, myös sähköautojen tukipolitiikkasekoilu on vakuttanut myyntilukuihin”, sanoo SMMT:n pääjohtaja Mike Hawes.

Täyssähköautojen myynti nousi itse asiassa 61,7%, mutta hybridien ja lataushybridien surkea myynti vei lukemat pakkasen puolelle.

”Jos haluamme vähäpäästöisten autojen myynnin kasvua, meidän on luotava pitkäjänteinen ja voimakas tukijärjestelmä sekä investoitava rajusti latausinfrastruktuuriin”, Hawes sanoo.

Kesäkuussa Iso-Britanniassa rekisteröitiin yhteensä 223 421 uutta autoa, niistä vain 15 000 oli vähäpäästöisiä autoja.

Kesäkuun kuten koko alkuvuoden myydyin auto Britanniassa oli Ford Fiesta.

Julkaistu: 5.7.2019