Tuulilasi

Automekaanikkojen arjessa paljon yllätyksiä: rottia ja linnunpesiä


Autoasi-korjaamoketjun mekaanikoille tehty kysely paljastaa kummallisimmat löydökset ja pahimmat viat, joita huoltamoilla on vuosien varrella kohdattu. Mekaanikon arki on yllätyksiä täynnä: korjauksen yhteydessä voi löytää rotan tai jopa tulevan puolison.
Kuvat Kuvakaappaus / Autoasi

Suomen suurimman korjaamoketjun, Autoasin, mekaanikot vastasivat huoltamoiden arkea käsittelevään kyselyyn. Vastauksista kävi ilmi, että vaikka harjaantunut ammattilainen selvittää autohuolten syyt yleensä varsin nopealla päättelyllä, toisinaan viat ja niiden aiheuttajat yllättävät ammattimiehenkin.

Huoltoon hengenlähdön uhallakin

Huoltajilta tiedusteltiin muun muassa muistoja poikkeuksellisen huonossa kunnossa huoltoon tuoduista autoista. Vikakertomuksia löytyi laidasta laitaan. Huoltamoissa on saatu hämmästellä esimerkiksi lähes irti roikkuneita tukivarsia tai poikki ruostuneita taka-akseleita – kerran jopa autoa, jonka pyörät olivat lähteneet varkaan matkaan.

Toisinaan ongelmien paheneminen on kiinni silkasta säästeliäisyydestä. Erään mekaanikon kertomuksessa tarkan markan asiakas turvautui ammattilaisen apuun vasta aivan viimeisenä oljenkortenaan:

”Erään auton toisen etujarrulevyn todettiin murtuneen navastaan irti, mutta asiakas ei halunnut sitä korjauttaa, vaan ajoi pois. Kuukausi myöhemmin mieli kuitenkin muuttui, ja asiakas tilasi autolleen huoltoajan. Tällä välin hän oli yrittänyt tehdä jarruremontin itse, mutta olikin asentanut tilalle vaarallisen pienet levyt, joihin jarrupalat ylsivät kiinni vain pieneltä alueelta reunasta.”

Muista vastauksista päätellen tapaus ei ole ainutlaatuinen: harva asiakas rohkenee myöntää ammattilaiselle omia epäonnistuneita korjausyrityksiään, vaikka tämä voisi helpottaa ja nopeuttaa mekaanikon työtä olennaisestikin. Mekaanikkojen kertoman perusteella autoilijoilla voi myös olla petrattavaa sen tunnistamisessa, voiko auton ajaa vielä itse korjaamoon vai olisiko syytä kutsua hinausauto.

”Viallisella autolla ajaessa vaarantaa myös muiden tienkäyttäjien turvallisuuden. Lisäksi, jos viallisella autolla lähtee ajamaan, on suuri riski, että se vaurioituu enemmän. Jos asia arveluttaa, kannattaa keskustella korjaamon kanssa siitä, että ajaako itse vai tilataanko hinuri paikalle”, kertoo Autoasi-korjaamoiden ketjupäällikkö Tuomas Mustakallio.

Mekaanikko voi kohdata rotan tai kihlattunsa

Monen vastaajan kertomuksissa nousivat esiin erilaiset kohtaamiset eläinkunnan kanssa. Auton erilaiset kolot ja sopukat houkuttelevat monenlaisia vieraita, ja pidempään seisovissa ajoneuvoissa jopa pysyvämpiä asukkeja. Tästä todistavat esimerkiksi autojen ilmansuodattimista löytyneet linnunpesät tai oravien käpypiilot. Toisinaan itse asukkikin on jäänyt kiinni rysän päältä, kuten erään huoltajan kertomuksessa:

”Huomasin auton pohjamuovissa roikkuneen paksun tikun. Kun menin lähemmäs vetääkseni sen pois, tikku osoittautuikin todella ison rotan hännäksi.”

Aina asialla eivät ole eläimet, vaan autoilijoidenkin jäljiltä löytyy toistuvasti erilaisia yllätyksiä. Esimerkkejä on lukuisia konepellin alle unohtuneista työkaluista renkaan sisälle eksyneeseen hevosenkenkään.

Yksi vastaajista kertoo etsineensä asiakkaan autosta erikoisen kolinan aiheuttajaa harvinaisen pitkään. Lopulta pitkällisen tutkimisen jälkeen takapenkin istuinosan alta löytyi kateissa ollut golfpallo, joka pääsi vierimään joka mutkassa auton puolelta toiselle.

Yksi korjaamossa vastaan tullut yllätys on kuitenkin yli muiden: eräs kyselyyn vastannut mekaanikko kertoo tavanneensa huoltotyön yhteydessä nykyisen kihlattunsa, jonka kanssa hänellä on nyt jo kaksi lasta.

Näinkin puutteellisia autoja huoltoon on tuotu

  • Autosta varastettu pyörät alta
  • Avuliaan asiakkaan valmiiksi huoltoa varten purkama auto löytyi korjaamon pihalta odottamasta
  • Auton taka-akseli oli ruostunut poikki

Tällaisilla yllätyksillä mekaanikkoja on kiitetty erinomaisesta huoltopalvelusta

  • Leivonnaisia, suklaata ja muita herkkuja
  • Viiniä ja konjakkia
  • Avokätisiä tippejä ja suosituksia tuttaville

Näitäkin asioita saattaa autosta löytyä

  • Hevosenkenkä renkaan sisällä
  • Rotta pohjarakenteissa
  • Linnunpesä ilmansuodattamisessa

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 9.9.2014