Tuulilasi

Autoliitto: Romutuspalkkio tulisi ulottaa myös käytettyihin autoihin


Hallituksen tänään esittelemä valtion talousarvio ei tuo polttoaineveroihin korotuksia, minkä lisäksi autovero laskee maltillisesti aiemman suunnitelman mukaisesti, muistuttaa Autoliitto.
Teksti Niko Rinta
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Hallituksen päätös olla korottamatta polttoaineveroja ensi vuoden talousarviossaan on liiton mukaan hyvä ratkaisu. Polttoaineveroja on korotettu tällä vuosikymmenellä vuosina 2012, 2014, 2015 ja 2017.

Hallituksen aiemmat päätökset korottaa biopolttoaineiden osuutta 30 %:iin vuoteen 2030 mennessä, nostaa asiantuntijoiden mukaan liikennepolttoaineiden hintoja ilman veronkorotuksiakin 15-30 senttiä litralta. Se on osuuden noustessa otettava jatkossa huomioon verotuksessa.

”Romutuspalkkio tulisi ulottaa myös käytettyihin autoihin, jotka muuten täyttävät asetetut vaatimukset. Näin mahdollistetaan laajemman ostajajoukon mahdollisuus hyödyntää palkkio ja nopeutetaan autokannan uusiutumista”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa tiedotteessa.

Autovero alenee aiemman päätöksen mukaisesti asteittain nyt kolmatta vuotta autoissa, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alle 141 g/km. Autoveron alentaminen on sinänsä hyvä toimenpide, mutta nykyinen tahti on Autoliiton mukaan riittämätön varmistamaan autokannan uudistumisen osalta vuoden 2030 päästötavoitteet.

Julkaistu: 31.8.2017