Tuulilasi

Autokauppa hakee uutta suuntaa − autotehtaista teknologia- ja palveluyrityksiä


Autotehtaat profiloituvat jatkossa yhä enemmän teknologia- ja palveluyrityksiksi, ne eivät tyydy olemaan pelkkiä autojen valmistajia ja autojen huoltoon keskittyviä yrityksiä.
Kuvat Audi

Audi järjesti uuden A8:n esittelyn yhteydessä Barcelonassa mahtipontisen show’n, joka oli luonteelta hyvin teknologiapainotteinen. Tämä ei tietysti ole ihme, sillä autotehtaat ovat tänä päivänä myös teknologiayrityksiä – tai ainakin ne haluavat olla.

Tesla on kopioinut lähes härskisti Applen strategiaa, ja herättänyt monet perinteiset autonvalmistajat miettimään omaa imagoaan. Mercedes puolestaan kohahdutti monia neljä vuotta sitten, kun se esitteli uuden S-luokan. Auton kojelautaan ilmestyi iso 12,3 tuumaa leveä näyttö, ja myös mittaristo muuttui hyvin futuristiseksi. Sittemmin nuo kaksi isoa rinnakkaista näyttöä ovat ilmestyneet myös muihin mallisarjoihin. Samalla mutinat pappa-Mersuista ovat vähentyneet selvästi.

Ja premium-luokassa – ja varsinkin premium-luokan huipulla – autokauppa on nykyään entistä vahvemmin imago-kauppaa. Edustusluokan auton ostajat arvostavat perinteitä, mutta myös he haluavat samaistua sekä voittajiin että innovaattoreihin.

Jatkossa tämä korostuu entistä enemmän, ja mielikuvien merkitys kasvaa myös alemmissa autoluokissa. Suomessa muutokset ovat hitaampia, mutta vähitellen myös meillä auton hankitaan vaikuttavat yhä enemmän kuin pelkät auton ominaisuudet ja tekniikka.

Palvelujen merkitys kasvaa, kun autovalmistajat profiloituvat jatkossa yhä enemmän myös liikennepalveluja tarjoaviksi yrityksiksi. Samalla autoja ostetaan yhä vähemmän, kun yksityisleasing ja erilaiset vuokra- tai yhteiskäyttöautopalvelut kasvattavat suosiotaan.

Todennäköisesti markkinoille saadaan myös uusia pelureita, ja DriveNow-yhteiskäyttöautot Suomeen tuonut OP Ryhmä käy tässä hyvästä esimerkistä. Autoala muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Tavallaan voidaan puhua jopa autoilun uudesta pioneeriajasta.

Julkaistu: 2.8.2017