Tuulilasi

Autojen tuotanto Britanniassa jatkaa laskuaan


Autojen tuotantomäärät laskivat Iso-Britanniassa marraskuussa 4,6 prosenttia, samaan aikaan uusien autojen kysyntä on laskenut maassa lähes 30 %. Autoteollisuuden mukaan kyse on Brexitistä sekä dieselautojen verotuksesta.
Kuvat Vauxhall

Autojen kysyntä laski 28,1 prosenttia marraskuun aikana. Koko vuoden tuotannon lasku marraskuuhun mennessä on toistaiseksi kuitenkin vain 2 %.

Autokauppiaiden yhdistys odotti tästä vuodesta kaikkien aikojen ennätystulosta eli 1,92 miljoonaa tuotettua autoa, mutta on sittemmin laskenut tavoitteen 1,73 miljoonaan.

Autonvalmistajat ovat edelleen huolissaan, mitä tapahtuu, kun Britannia eroaa EU:sta maaliskuussa 2019. Silloin osien tuontitariffit ja autojen vientitariffit tullevat kasvamaan reippaasti EU-alueelta ja -alueelle.

Britannian hallituksen suunnitelmat kiristää dieselveroa ovat laskeneet dieselien myyntiä tänä vuonna 16 %.

"Brexitin tuoma epävarmuus yhdistettynä epätietoisuuteen dieselveron nostosta ja päästörajoituksista vaikuttaa edelleen meillä uusien autojen kysyntään laskevasti. Ilahduttavaa on pieni viennin nousu, josta voimme päätellä, että vienti tulee jatkossakin olemaan Britannian autoteollisuutta eteenpäin vievä voima”, sanoo autoteollisuuden yhdistyksen SMMT:n johtaja Mike Hawes Automotive Newsille.

Julkaistu: 21.12.2017