Tuulilasi

Autojen avustinjärjestelmät saavat kovaa kritiikkiä

Autojen avustinjärjestelmät saavat kovaa kritiikkiä
Pohjois-Amerikan Autoliiton AAA:n tutkimusten mukaan monet autojen kehittyneet avustinjärjestelmät ovat kaikkea muuta kuin turvallisia.

AAA:n mukaan etenkin automaattiohjaus- ja jarrutusjärjestelmät aiheuttavat jatkuvasti ongelmia. Tutkimuksen mukaan järjestelmät rekisteröivät häiriöitä jopa 13 kilometrin välein.

”Vaaratilanteita saattaa syntyä, jos näihin avustimiin luotetaan liikaa, eikä keskitytä liikenteeseen. Nämä ovat vielä kaukana 100-prosenttisesta luotettavuudesta. Monet avustimet eivät toimi reaalimaailmassa kuten pitäisi”, sanoo AAA:n autonomisen yksikön johtaja Greg Bannon tiedotteessa.

Autonvalmistajat tuovat samaan aikaan kovalla vauhdilla uusia avustimia autoihinsa. Kilpailu on kovaa, koska asiakkaat haluavat autoja, joissa näitä ominaisuuksia on. Esimerkiksi automaattinen hätäjarrutustoiminto on todettu luotettavaksi, mutta esimerkiksi törmäysvaroitin jalankulkijoiden tunnistuksella on vielä lastenkengissä.

Monet avustimista toimivat hyvin testiolosuhteissa, missä tiemerkinnät ovat viimeisen päälle. Aidoissa liikennetilanteissa näin ei ole, mikä aiheuttaa avustimille ongelmia.

AAA on vedonnut autoteollisuuteen teknisten avustimien parantamiseksi – jos niin ei käy, kuluttajien luottamus autonomisiin ominaisuuksiin saattaa ennen pitkää horjua rajustikin.

Julkaistu: 10.8.2020
2 kommenttia