Tuulilasi

Autojätillä meneillään suuri mylläys – VW Group jaetaan neljään holdingyhtiöön

1


Autojätillä meneillään suuri mylläys – VW Group jaetaan neljään holdingyhtiöön

VW Group tullaan jakamaan neljään holdingyhtiöön, jotka puolestaan vastaavat konsernin kaikista 12 automerkistä.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat VW Group

Muutos VW Groupin rakenteessa olisi melkoinen, sillä aikaisempi johtotapa on perustunut vahvaan keskitettyyn johtoon, Ferdinand Piëch johtajanaan. Uudistuksen jälkeen päätösvaltaa ja autonomiaa jaettaisiin enemmän yksittäisille brändeille, minkä toivotaan nopeuttavan päätöksentekoa.

Piëch suosi mallia, jossa on vahva johtaja ja pieni ryhmä neuvonantajia. Nyt yhtiön toimitusjohtaja Martin Winterkorn aikoo uusia johtamismallin läpikotaisin.

Näin esimerkiksi VW, Audi ja Porsche saisivat kukin enemmän päätösvaltaa omiin projekteihinsa. Uudessa järjestelmässä uusien holdingyhtiöiden johtajat istuisivat yhdessä yhteisessä hallituspöydässä.

VW ei ole suostunut kommentoimaan yritysjärjestelyä, mutta mm. saksalainen Handelsblatt, Reuters ja Bloomberg ovat pystyneet vahvistamaan tiedon useasta lähteestä, kertoo Automotive News Europe.

BMW:llä ennen toiminut Herbert Diess siirtyisi VW:n, Skodan ja Seatin holdingyhtiön johtoon. Audin, Lamborghinin ja Ducatin johdossa toimisi puolestaan Rupert Stadler, joka toimi jo ennestään Audin toimitusjohtajana.

Kolmannen holdingyhtiön muodostavat puolestaan Porsche, Bentley ja Bugatti, ja siirtyy Porschen nykyisen johtajan, Matthias Müllerin alaisuuteen. Neljännen osion muodostaa VW:n hyötyajoneuvot, johon kuuluu VW:n oman raskaamman kaluston lisäksi Scania ja MAN.

ANE:n haastattelemat analyytikot arvelevat, että Porschelle, Bentleylle ja Audille muutokset eivät olisi kovin suuria nykyisestä. Skodan asema voi tosin heiketä, koska merkki syö nykyään VW:n omia markkinoita.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 16.6.2015