Apu

Autoilua Dubain tyyliin: rekisterikilpi hälyttää apua kolaripaikalle


Auton rekisterikilvet voivat myös lähettää hälytyksen, mikäli auto varastetaan.
Kuvat Fotolia

Dubai haluaa olla liikenteen kansainvälinen teknologiakeskittymä. Vuoteen 2030 mennessä neljännes kaupungin matkoista on tarkoitus tehdä itseohjautuvilla ajoneuvoilla.

Toukokuussa alkavassa puolivuotisessa kokeilussa dubailaiset autokuskit saavat metallisten rekisterikilpien tilalle digitaalisen näytön, gps:n sekä lähettimen. Sähköisten rekisterikilpien avulla autoilijat voivat vaihtaa reaaliaikaista tietoa liikenneolosuhteista tai vaikkapa edessä olevista kolaripaikoista.

Onnettomuustilanteessa kilpi hälyttää paikalle poliisin tai ambulanssin. Kilpi voi myös lähettää hälytyksen, jos auto tai itse kilpi varastetaan. Kilpi kertoo lisäksi parkkimaksuista ja sakoista, jotka sitten veloitetaan suoraan autonomistajan tililtä. Kritiikkiä uusi teknologia on saanut sen mahdollistamasta autojen viranomaisvalvonnasta, yksityisyyden suojasta sekä mahdollisista tietoturvauhkista.

Dubai suunnittelee myös lentäviä drone-takseja, jotka olisivat vastaus katujen liikenneruuhkiin. Kaupunki suunnittelee lisäksi aloittavansa supernopean hyperloop-liikenteen, jonka kapselikuljetuksilla matka 120 kilometrin päähän Abu Dhabiin taittuisi 12 minuutissa.

Lähde: BBC

Julkaistu: 4.5.2018