Tuulilasi

Autoilijan suurin riesa talvella on akku – autoilijan muistilista talveen

Autoilijan suurin riesa talvella on akku – autoilijan muistilista talveen
Sääolosuhteet vaihtelevat vielä, mutta talvinopeusrajoitukset ovat varma merkki talven tulosta. Autoilijan kannattaa kiinnittää nyt huomiota perusasioihin, muistuttaa korjaamoketju Autoasi.

Tarkista siis tuulilasin pesuneste, jäähdytysneste, öljyt ja varmista talvirenkaiden kunto.

"Kun nuo neljä asiaa jaksaa tarkastaa, niin on varmalla pohjalla alkutalvesta”, kertoo Autoasi-korjaamojen ketjupäällikkö Tuomas Mustakallio.

”Liian moni odottaa ensimmäisiä ongelmia ennen kuin hoitaa nämä yksinkertaiset asiat kuntoon. Viime viikonloppunakin näki Tampereentien varressa lukuisia autoja, kun talvi yllätti taas autoilijat."

Tiukkojen talvipakkasten alkaessa auton kannalta tärkein asia on Mustakallion mukaan toimiva akku.

”Jopa neljäsosa korjaamokäynneistä talvella johtuu akusta”, Mustakallio kertoo.

Autoilijan muistilista talveen

  1. Vaihda talvirenkaat jo ennen talvirengaspakkoa, jos kelit vaativat. Muista tarkistaa myös renkaiden kunto ja ilmanpaine. Talvirenkaiden urasyvyydeksi suositellaan vähintään 5 millimetriä.
  2. Pesunesteen tulee olla tarpeeksi vahvaa talvipakkasille. Kuluneet tuulilasipyyhkimet kannattaa myös vaihtaa.
  3. Tarkista öljyt ennen ilmojen kylmenemistä ja huolehdi läpi talven, että öljyä on riittävästi. Muista aina käyttää kyseisen auton suositusten mukaista öljyä.
  4. Tarkista jäähdytysnesteen pakkaskestävyys. Suomen talvessa jäähdytysnesteen pakkaskestävyyden pitäisi olla vähintään -30 astetta.
  5. Varmista, että autossa on lapio ja jääskraba.
  6. Testauta akun kunto ennen kunnon pakkasia ja tarvittaessa vaihda se. Akku menettää tehoaan pakkasella. Nykyautot ovat täysin riippuvaisia sähkötekniikasta ja akku on moottorin jälkeen tärkein osa autoa.
  7. Pesun jälkeen kovalla pakkasella testaa jarrut ja varmista, että ovien tiivisteet ovat kuivat. Auton säännöllinen pesu ja vahaus vähentävät lumen, jään ja tiesuolan kuluttavaa vaikutusta.
  8. Tarkista valojen ja jarrujen kunto.
  9. Tutustu auton huolto- ja ohjekirjasta mitä tehdä ilmojen kylmetessä. Suositukset vaihtelevat automerkeittäin.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 22.10.2013
Kommentoi »