Helsingin sanotaan syrjivän yksityisautoilijoita – Onko tässä Vantaalle tuhannen taalan paikka houkutella asukkaita ja yrityksiä?
Liikennepolitiikka
Helsingin sanotaan syrjivän yksityisautoilijoita – Onko tässä Vantaalle tuhannen taalan paikka houkutella asukkaita ja yrityksiä?
Monen yksityisautoilijan mielestä Helsingin kaupunki suorastaan syrjii autoilijoita. Olisiko nyt esimerkiksi Vantaalla tilaisuus profiloitua pääkaupunkiseudun autokaupunkina ja houkutella uusia asukkaita ja yrityksiä?
8.11.2023
 |
Tuulilasi

Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila, miten henkilöautoilijat on mielestäsi otettu Vantaalla tällä hetkellä huomioon?

– Olen käyttänyt sellaista sanontaa, että Vantaa on liikenteellisesti murtovesikaupunki. Meillä on paljon junaratoja ja valtion pääväyliä. Raitiovaunukin on tulossa tällä vuosikymmenellä. Pyrimme suosimaan kestäviä muotoja liikkua, joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä. Kaupunki kasvaa, katupituus kasvaa pari prosenttia vuodessa ja teitä rakennetaan paljon, onhan jokaiselle tontille päästävä autollakin.

Ovatko vantaalaiset yksityisautoilijat tyytyväisiä siihen, miten kaupungissa pääsee omalla autolla liikkumaan ja pysäköimään?

– Tiivistyvät keskustat, esimerkiksi Kivistö, ovat suuria haasteita. Kun paljon rakennetaan, pullonkauloja syntyy ja alueen palvelutkin kärsivät. Kun rakentaminen kestää usein pitkään, autoilijat kokevat sen hankalaksi. Kivijalkakauppojen asiakaspysäköinti on asia, josta tulee palautetta. Osin se johtuu rakentamisesta, osin valmiista tilanteista, mikä ei kaikkia tyydytä. Ratkomme näitä tapauskohtaisesti, joskus onnistumme paremmin, joskus vähän heikommin.”

Onko mitään konkreettisia hankkeita vireillä tai suunnitteilla yksityisautoilijoita varten?

– Pysäköintihän menee laitoksiin yhä enemmän. Meillä on käynnistymässä malli, missä kaupunki rahoittaa useamman eri taloyhtiön yhteistä pysäköintilaitosta. Kun talot valmistuvat, niille myydään osuus näistä pysäköintilaitoksista. Kaupunki ottaa alkuvaiheessa riskiä taloyhtiöiden puolesta, että pysäköintilaitoksia saadaan syntymään.

Olisiko Vantaalla nyt paikka profiloitua pääkaupunkiseudun henkilöautoystävälliseksi kaupungiksi, vai onko se mielestäsi lähinnä negatiivinen mielikuva?

– Suuri osa henkilöautoista kulkee vielä polttomoottoreilla, joten on siinä ehkä vielä jonkin aikaa hiukan negatiivinen klangi. Pyrimme kuitenkin liikenteelliseen tasapainoon, jossa kaikilla liikennevälineillä on roolinsa. Sellainen sopii Vantaalle hyvin. Eri ihmisillä on eri elämänvaiheissa erilaiset liikkumisen tarpeet. Moniarvoisuus ja suvaitsevaisuus ovat näissä liikenneasioissa aina tärkeitä.

Autoystävällisyydellä voisi ehkä houkutella jonkin verran ihmisiä ja jopa yrityksiä muuttamaan Vantaalle. Mitenkäs olisi vaikkapa ilmainen pysäköinti?

– En usko keskustoissa täysin ilmaiseen pysäköintiin, mutta on meillä esimerkiksi Tikkurilassa aika paljonkin ilmaisia tai erittäin edullisia pysäköintipaikkoja. Pyrimme kohtuulliseen hinnoitteluun.

Kommentoi »