Tuulilasi

Autoilija näkee heijastimen seitsemän kertaa kauempaa

Liikenneturvan seurantojen mukaan heijastinta käyttää pimeällä joka toinen jalankulkija. Valtakunnallisen heijastinpäivän myötä käynnistyvä heijastinkampanja kannustaa suomalaisia kiinnittämään heijastimen viimeistään nyt. Sillä, minne heijastimen kiinnittää, on myös väliä.
Kuvat Liikenneturva

Suomen syksy ja talvi ovat pimeää aikaa. Vanha ja verraton apu oman näkymisen parantamiseen on heijastin, joka kehitettiin Suomessa jo 1950-luvulla. Tällä vuosituhannella sitä käyttää Liikenneturvan tarkkailujen mukaanjo joka toinen suomalainen.

"Heijastin on helppo tapa lisätä omaa näkyvyyttä. Heijastinvalikoima laajentuu myös jatkuvasti, joten erilaisia, omaan tyyliin sopivia heijastimia löytyy varmasti. Omaa näkyvyyttä pimeässä voi täydentää myös erilaisilla heijastavilla tuotteilla", rohkaisee Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Heijastimen toiminta perustuu siihen yksinkertaisuuteen, että se heijastaa valon takaisin lähteeseen. Esimerkiksi auton ratista heijastinta käyttävän erottaa jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta kulkevan.

"Hyvä paikka heijastimelle on esimerkiksi hihansuu tai lahje. Riippuvan heijastimen kannattaa antaa roikkua vapaasti niin, että se heiluu noin polven korkeudella. Kun heijastimen kiinnittää molemmin puolin, erottuu myös eri suunnista – eihän niitä heijastimia voi olla liikaa", Loikkanen naurahtaa.

"Liikenneturvan kyselyissä on näkynyt se, että ihmiset toivoisivat läheisensä käyttävän heijastinta. Välittämällä pienen heijastinviestin kannustaa paitsi heijastimen käyttöön, kertoo myös siitä, että toinen on tärkeä", kuvailee tiedottaja Minna Saarinen.

Valtakunnallisen heijastinpäivän 1.10. ympärille keskittyvä kampanja on startti syksyn heijastinkauteen. Se viestii siitä, että viimeistään nyt on aika kiinnittää heijastin.

"Heijastinpartioita liikkuu Tampereelta Joensuuhun ja esimerkiksi Jyväskylässä valtaamme kokonaisen kontin. Heijastinpäivänä 1.10. päivystämme useamman tunnin Helsingissä kauppakeskus Kampissa, jossa halukkaat pääsevät osallistumaan heijastintiirailuun", Saarinen houkuttelee.

Julkaistu: 25.9.2017
Kommentoi »