Tuulilasi

Autoilija, älä tee tätä vaarallista virhettä – "poliisi voi peruuttaa ajo-oikeuden paikan päällä"


Poliisi valvoo tehostetusti suojateitä tällä viikolla.
Kuvat Anssi Kienanen

Suojateiden tulisi nimensä mukaisesti olla turvallisimpia paikkoja ylittää ajorata, poliisi muistuttaa. Niillä kulkeminen vaatii erityishuomiota kaikilta tiellä liikkujilta, niin moottoriajoneuvojen kuljettajilta kuin jalankulkijoilta ja pyöräilijöiltä.

Suojateillä tapahtuneissa onnettomuuksissa kuolee vuosittain keskimäärin 10–15 jalankulkijaa. Viime vuonna suojateillä tapahtui 1 015 onnettomuutta, joista 534 johti henkilövahinkoihin.

Suojatietä ylittävän hengen ja terveyden kannalta erityisen vaarallista on suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon tai raitiovaunun ohittaminen pysähtymättä.

"Tällaisiin tekoihin poliisi puuttuu ankaralla kädellä ja voi peruuttaa ajo-oikeuden paikan päällä", sanoo poliisiylitarkastaja Risto Lammi Poliisihallituksesta tiedotteessa.

Eniten suojatieonnettomuuksia iltapäivisin

Poliisin valvontaa suunnataan onnettomuusherkille ajankohdille ja alueille. Suojatieonnettomuuksia tapahtuu tyypillisimmin valoisaan aikaan (71 % kaikista) ja arkipäivisin (86 %), yleisimmin keskiviikkona. Yleisimmät kellonajat onnettomuuksille ovat iltapäivällä kello 15–17 (31 % kaikista) tai kello 12–14 (23 % kaikista).

Noin neljännes risteysalueiden suojatieonnettomuuksista tapahtuu liikennevalo-ohjatussa risteyksessä.

Suojateiden turvallisuus on yksi poliisin liikenneturvallisuusstrategian painopistealueista. Perustana on valtioneuvoston periaatepäätös tieliikenteen turvallisuuden parantamisesta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 31.3.2014