Tuulilasi

Autohullun päiväkirja: Valitsisitko auton puhelimesi perusteella vai toisinpäin?Autohullun päiväkirja: Valitsisitko auton puhelimesi perusteella vai toisinpäin?

Android Auto ja Apple CarPlay ovat nyt kuumia nimiä ja Googlen ja Applen ekosysteemien kamppailu on tulossa autoihin, mutta mitä siitä seuraa?
Teksti Max Lange
Kuvat Opel

Apple ja Google ovat selvästi löytäneet autoista uuden markkinaraon, joihin näiden teknologiajättien lonkerot voivat seuraavaksi tunkeutua. Monen käyttäjän näkökulmasta tämä ei varmastikaan ole huono asia, mutta tuonee jatkossa erikoisia ongelmia autoilijalle.

Monien nykyautojen viihde- ja ohjausjärjestelmät ovat todella kankeita ja vanhanaikaisia. Esimerkiksi auton kosketusnäytölle painettu komento tapahtuu jopa sekuntien viiveellä ja kuljettajan katse siirtyy tiestä useiksi sekunneiksi pois. Käyttökokemus on suoraan sanottuna kökkö.

Toisaalta nykyään vain muutamien satojen hintaiset älypuhelimet toimivat kuin rasvattuna eikä käyttöliittymässä ole minkäänlaisia nykimisiä tai tökkimisiä. Miksei tätä samaa käyttökokemusta voisi tuoda myös autojen kosketusnäyttöihin?

Apple ja Google ovat nyt vastaamassa tähän huutoon, mutta seuraukset voivat olla mielenkiintoiset. Älypuhelinmaailma on jakautunut kahteen suureen leiriin, avoimeen Androidiin ja suljettuun iOS:ään. Kun tämä sama taistelupari työntää nokkansa autoihin ovat seuraukset mitä luultavimmin erikoiset.

Applen CarPlay ja Android Auto ovat ikään kuin puhelimesi käyttöliittymän jatkeita autossasi. Samat perustoiminnot löytyvät molemmista, mutta räätälöitynä autoilijan tarpeisiin. Esimerkiksi CarPlay painottaa Sirin ääniohjausta autolla ajettaessa.

Autonvalmistajat joutuvat nyt siis myymään kahdenlaisia autoja, toisessa on Android Auto ja toisessa CarPlay. Esimerkiksi Opel ja Volvo ovat luvanneet tuen molemmille ekosysteemeille autoihinsa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa myytävässä Hyundai Sonatassa on vain Android Auto.

Mitä jos oletkin siis uskollinen Hyundai-kuski, mutta toisaalta uskollinen iPhone-käyttäjä? Silloin auton lukuisat personointi- ja älytoiminnot ovat täysin turhia, koska puhelimesi ja auto eivät keskustele keskenään.

Kysymys siis kuuluu: Olisitko valmis vaihtamaan puhelinmerkkiä auton ominaisuuksien takia, vai vaihtuuko automerkki sen takia, että puhelimesi ei ymmärrä kyseistä automallia?

Entäs jos oletkin Microsoft-kaupoista huolimatta uskollinen Lumia-puhelinten käyttäjä? Jatkossa puhelimesi on täysin käyttökelvoton näiden automallien kanssa.

En usko, että puhelimen valinta estää tulevaisuuden autoilla ajamista. Varmaa kuitenkin on, että autonvalmistajat kauppaavat autojaan entistä enemmän älytoiminnoilla. Siksi on ironista, jos niinkin pieni asia kuin puhelin voi teoriassa estää tietyn automallin hankinnan.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 31.5.2015