Tuulilasi

Autohullun päiväkirja: Tarina rallimetsän kansainvälisistä asukeista

Suomen MM-ralli soratien varrelta nähtynä oli osoitus siitä, että ralli yhdistää ihmisiä kansakunnasta ja taustasta riippumatta. Suomalaisessa metsässä viihtyvät kaikki.
Teksti Max Lange
Kuvat Max Lange

Seuraava on tarina rallimetsän asukeista:

Pakettiautollinen italialaisturisteja on saapunut Helsinki-Vantaalle. He ajavat yhdellä istumalla kentältä Keski-Suomeen ja siellä sijaitsevaan paikkaan nimeltä Painaa. Autonsa mutaiselle pellolle pysäköityään he kävelevät ensin puolitoista kilometriä soratietä syvemmälle suomalaiseen metsään, jonka jälkeen he kääntyvät sammaleiselle metsäpolulle. Nämä italialaiset eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka ovat liikkeellä.

Juurakkoista ja vetistä metsäpolkua pitkin italialaiset könyävät pitkälle toista kilometriä kantaen retkituoleja ja muuta epämääräisiä tarvikkeita. Polku on välillä liukas, välillä mutainen, mutta italialaiset ovat päättäväisiä: ”Siihen Youtube-videossa nähtyyn paikkaan on päästävä.”

Ikuisuudelta tuntuneen patikoinnin jälkeen edessä kulkenut ihmismassa alkaa katsella ympärilleen ja valita paikkojaan retkituoleilleen. Mutaiselle metsäkaistaleelle on jo ehtinyt kerääntyä kymmeniä, ellei jopa satoja ihmisiä. Heidän yllään on mitä moninaisimpia auto- ja ralliaiheisia paitoja sekä asusteita.

Ihmiset availevat oluttölkkejään, toiset ovat jo kumonneet muutaman matkalla tälle metsäkaistaleelle. Heillä on mukanaan erilaisia lippuja – Suomen lipun lisäksi ainakin Viron, Venäjän, Tshekin, Norjan, Ruotsin ja Ranskan värit ovat edustettuna tässä metsäisessä kolkassa.

Italialaiset toteavat vihdoinkin tulleensa perille. He eivät ole pakanneet mukaan alkoholijuomia tai muita päihteitä suomalaisen rallikansan tapaan, sillä italiaisilla on Keski-Suomen metsissä vain yksi ja ainoa agenda – Suomen MM-ralli.

Saapasmaalaiset asettuvat oranssin muoviaidan viereen, josta on lyhyin matka soratien varteen ja tapahtumien ytimeen. Tuttuun tapaan he halusivat olla ajoissa saadakseen erinomaiset paikat. Tämä ei ole heille ensimmäinen kerta suomalaisessa metsässä. Ensimmäisen auton saapumiseen on kuitenkin vielä reilu tunti aikaa.

Ilma on puolipilvinen ja aurinko pilkottaa välillä taivaalla. Puiden lomasta pilkistää tosin pahaenteisiä tummia pilviä. Viisi minuuttia myöhemmin putoavat ensimmäiset pisarat. Rallikansa ei ole moksiskaan ja heillä on sateenvarjot valmiina alta aikayksikön – myös italialaiset ovat varustautuneet. Sade yltyy nopeasti ja on hetkellisesti erittäinkin voimakasta.

Onneksi se menee nopeasti ohi. Maa on tosin entistäkin mutaisempi ja liukkaampi. Samalla väkeä valuu paikalle kohokohdan lähestyessä kiihtyvällä tahdilla. Italialaiset ovat tosin tyytyväisiä, sillä paikka on hyvä ja heidän eteensä ei enää mahdu ketään. Vieressä istuva ilomielinen suomalaisjoukko tarjoaisi italialaisille Koskenkorvaa suoraan pullosta, mutta he kieltäytyvät kohteliaasti. Suomalaiset jatkavat ilonpitoaan.

Viimeisen nolla-auton mentyä ohi aiemmin lähes tyhjä metsäkaistale on pullollaan rallifaneja. Suurin osa rallikansasta on tässä vaiheessa noussut retkituoliensa pohjalta seisomaan älypuhelimet viritettynä kohti viereistä hyppyriä. Eräs hurja virolaismies juoksee soratielle viime hetkellä ennen ensimmäisen auton tuloa ja virittää GoPro-kameransa kuntoon. Parin sadan metrin päässä seisovat järjestysmiehet puhaltavat vihaisena pilliinsä.

Italialaiset ihmettelevät mielissään, kuinka säntillisesti suomalainen rallikansa loppupeleissä käyttäytyy. Pahimmassa jurrissakaan olevat rallifanit eivät lähde juoksentelemaan hengenvaarallisesti erikoiskokeen varrelle.

Ensimmäinen auto menee ohitse, rallikansa kuohahtaa hurjan hypyn myötä. Tämä on se paikka, jossa Jevgeni Novikov laskeutui takapuskuri edellä alas vuonna 2009. Virolaiset hurraavat villisti, kun Ott Tänak paahtaa komeasti ohi, mutta parhaimmat aplodit saa tietenkin Jari-Matti Latvala.

Myös italialaiset osaavat arvostaa Jari-Mattia, koska he tietävät, että kukaan italialainen ei kenties koskaan tule voittamaan tätä maailman kovinta rallia. Tänä vuonna Suomen MM-rallissa on kuitenkin mukana yksi italialainen WRC-autossa – Lorenzo Bertelli. Hänen kohdallaan Italiasta asti tulleet fanit hurraavat villisti.

Vieressä olleet suomalaiset mulkoilevat hetken vieressä, että mitä täällä oikein tapahtuu, mutta ymmärtävät nopeasti tilanteen. Suomalaisporukalle valkenee, että vieressä olleet saapasmaan asukit ovat loppujen lopuksi veistetty samasta puusta kuin he itse. Italialaisissakin on rallikansaa ja myös he kokevat, että lähes kahtasataa puiden välissä kulkevassa ralliautossa on jotain maagista.

He ovat valmiita lentämään monta tuntia Suomeen, ajamaan 300 km Keski-Suomeen, könyämään kilometrejä mutaisella metsäpolulla ja katselemaan kännisiä suomalaisia kosteassa metsässä, koska Suomen MM-ralli on sen arvoinen.

”Ensi vuonna uudestaan”, toteavat italialaiset ja lähtevät rämpimään takaisin kohti vuokra-autoaan.

-

MM-ralli on yksi Suomen tärkeimmistä monikansallisista tapahtumista, joka kerää tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä – suomalaisia ja ulkomaalaisia – vapaaehtoisesti viettämään aikaa härmäläisessä metsässä. Siellä myös kaikki kansat ja kulttuurit ovat yhtä, koska kaikkia yhdistää ralli.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 2.8.2015
Kommentoi »