Tuulilasi

Autohullun päiväkirja: Mullistaako omppumerkki autoalan?


Kun Apple tekee jotakin yllättävää, siitä usein kohistaan. Apple onkin viimeisten huhujen mukaan kiinnostunut oman auton valmistamisesta. Voimmeko siis odottaa autoalan mullistusta?
Teksti Max Lange
Kuvat Apple

Monet Applea läheltä seuraavat lähteet ovat saaneet selville, että Apple olisi valloittamassa uusia tuotealueita ja suunnittelemassa omaa autoa. Mac-tietokoneista ja iPhoneista tuttu yritys on nimenomaan kiinnostunut kokonaisen auton valmistamisesta, ei pelkästään ohjelmiston.

Mielenkiintoista on, kuinka lähteiden mukaa Apple ei halua yhteistyöhön nykyisten autonvalmistajien kanssa, vaan haluaa haalia itselleen ensin osaamista, ja kehittää täysin oman tuotteen.

Apple haluaa lähteä mukaan trendiin, jossa autot muuttuvat entistä enemmän kommunikoiviksi ja automatisoiduiksi. Erityisesti Applea kiinnostaa auton evoluutio kohti autonomista ajamista.

Yhdysvaltojen länsirannikolla sijaitsevan Silicon Valleyn ja siellä majaansa pitävien elektroniikkajättien huomio on viime vuosina siirtynyt kohti autoteollisuutta. Jos Apple nyt todella aikoo kehittää omaa autoansa, eivät he ole ensimmäisenä liikkeellä. Tesla ja Google ovat molemmat piilaaksolaisia ja kehittävät tai rakentavat omia autoja.

Wall Street Journalin mukaan Applella olisi jo pystyssä salainen kehityskeskus lähellä Cupertinoa, jossa omenayhtiö kehittelisi omaa sähköautoa. Tämä salainen ”laboratorio” olisi perustettu viime vuoden loppupuolella ja siellä työskentelee huhujen mukaan jo satoja ihmisiä.

Apple itse kieltää kaikki huhut mahdollisesta omena-autosta.

Omppuauton merkitys?

Apple on vuosien saatossa toiminut innovaattorina ja julkistanut monia käänteentekeviä laitteita ihmisten arkeen. Apple on usein hallinnut muita paremmin sen, kuinka jokin uusi asia tai esine paketoidaan houkuttelevaan muotoon ihmisille.

Nimenomaan robottiautojen yleistymisessä Applen rooli voisi olla merkittävä. Monet perinteiset autonvalmistajat ja esim. Google ovat jo robottiautoja esitelleet, mutta eivät sellaisessa muodossa, joka vakuuttaisi ihmiset.

Osaisiko Apple tehdä robottiauton ns. ”oikein”, eli myydä sitä houkuttelevassa ja helppokäyttöisessä kokonaispaketissa? Omppumerkin insinöörit ja suunnittelijat pystyvät ehkä lähestymään autoa sopivan erilaisesta näkökulmasta, ilman perinteisen autoteollisuuden perintöä ja ajatusmalleja. He uskaltavat ehkä haastaa käsityksemme siitä, mikä auto on tulevaisuudessa ja mitä se meille ihmisille edustaa.

Toisaalta Apple ei ole viime vuosina juuri mullistavia laitteita julkistanut. Sitten Applen perustajan Steve Jobsin kuoleman jälkeen vuonna 2011 Apple on lähinnä keskittynyt hiomaan entisiä tuotteitaan paremmiksi. Omppuautolla Apple haluaa ehkä saada sen vanhan ”edelläkävijä” -valtikan itselleen takaisin.

Niin tai näin, edes huhut Applen kiinnostuksesta autoalaan kohtaan kertovat jonkinlaisesta muutoksesta. Ei niin kaukaisessa tulevaisuudessa auto on mitä luultavimmin hyvin erilainen kuin nykyään.

Lähteet: Reuters, Automotive News Europe

Autohullun päiväkirja -blogin kirjoittaja on autohullu nuorimies, joka haaveilee tällä hetkellä Apple iCar 5:stä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 15.2.2015