Tuulilasi

Autohullun päiväkirja: Mitä jos Toyota Auris olisi räväkkä?

4

Los Angelesin autonäyttely oli ja meni. Eräs silmiinpistävä uutuus oli Scion iM -konsepti, joka ilmiselvästi näytti rohkeasti tuunatulta Toyota Aurikselta. Nyt jenkit saavat kyseisen mallin tuotantoon. Olisiko meidän eurooppalaistenkin aika jo saada jännittävä Toyota-uutuus?
Teksti Max Lange
Kuvat Toyota, Scion

Toyotan johtotasolta on jonkin aikaa lupailtu, että japanilaismerkin autojen pitäisi olla aiempaa enemmän tunteita herättäviä sekä ehkä hieman sporttisempia. Toistaiseksi Suomessa myytävässä Toyota-mallistossa tämä on näkynyt valitettavan vähän, poislukien Toyota GT86.

Rapakon toisella puolen on aivan toinen ääni kellossa. Toyota edustaa näyttävästi eri autourheilulajeissa (NASCAR), on esillä SEMA-messuilla hurjine tuning-autoineen ja nyt Los Angelesin autonäyttelyssäkin esitteli erittäin rohean näköisen Auriksen, nimeltään Scion iM.

Vuonna 2002 perustettu Scion on Toyotan tytärmerkki Yhdysvalloissa, ja myy hieman kokeellisempia ja nuorekkaampia automalleja kuin emomerkkinsä. Ehkä jotkin muistavat erikoisen hieman koirankoppia muistuttavan Scion xB:n. Tällä hetkellä Scion halutaan saada uuteen lentoon, joten merkki esittelee lähiaikoina muitakin uusia malleja iM:n lisäksi.

Los Angelesin autonäyttelyssä esitelty Scion iM -konsepti pisti silmään heti ensi hetkestä, sillä sehän on meille suomalaisille tuttu Toyota Auris. Aurikselle on vain tehty Ameriikanmaalla rohkea nuorennusleikkaus, jotta malli sopisi Scionin nuorekkaaseen mallistoon. IM:n levikkeissä on haettu inspiraatiota mm. eurooppalaisista Touring-kilpa-autoista.

Lähes röyhkeiden levikkeiden lisäksi auton alle on heitetty 19-tuumaiset vanteet. Jousitus on kilpa-autoista lainattu ja sen korkeutta pystytään säätämään erikseen. Teknisiä tietoja ei vielä konseptivaiheessa paljastettu.

Kuvat autosta nähtyäni kuvittelin, että eihän tuo ikinä pääse tuotantoon. Sillähän haettiin vain huomiota ison autonäyttelyn parrasvaloissa. Eikä mitä, Scion ilmoitti pian esittelyn jälkeen, että iM tulee tuotantoon vuonna 2015 lähes sellaisenaan. Myös salakuvaajat ovat onnistuneet napsaisemaan kuvia vielä prototyyppivaiheessa olevasta iM:stä.

Siis yhdysvaltalaiset voivat ostaa tuon näköisen Toyota Auriksen ensi vuonna itselleen. Olen itse suuri Toyota-fani, ja täytyy kyllä myöntää, että olen hieman kateellinen. Meillä kotimaassa myytävä Auris on valitettavan tylsän näköinen verrattuna tähän Scionin viritykseen.

Rakas Toyota! Voisitko tuoda tämän Scion iM-mallin myös Eurooppaan? Sen ei tarvitse olla aivan yhtä hurja kuin tuo konseptimalli, mutta kuitenkin melko hurja. Varmasti toisi paljon näkyvyyttä merkille ja myös uusia nuorempia asiakkaita. Kuvittelisin, että Ähtärin ABC:n parkkipaikalla vuosimallin 1990 Carinalla ajeleva Mattikin voisi olla kyseisestä Scion iM:stä todella kiinnostunut – ja myös hänen kaverinsa. Kiitos!

Ihan vakavastikin sanottuna mielestäni tämän kaltaisella autolla voisi olla jonkinlainen markkinarako Euroopassa.  Varsinkin meillä Suomessa Toyotaa osataan arvostaa. Ripaus rohkeutta ei olisi kenellekään pahitteeksi.

Autohullun päiväkirja -blogin kirjoittaja on autohullu nuorimies, joka haaveilee tällä hetkellä vanhasta pois myymästään Toyota Carina II:sta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 30.11.2014