Tuulilasi

Autohullun päiväkirja: Los Angelesin autonäyttely luupin alla


Los Angelesin autonäyttely alkaa jo tiistaina marraskuun 18. päivä, mutta täällä Euroopassa sitä ei melkein edes huomaa. Ovatko Losin uutuudet edes sellaisia, että niitä kannatta meillä edes noteerata?
Teksti Max Lange
Kuvat Los Angeles Auto Show

Täällä Suomessa meidän maailmankatsomus on hyvin eurosentrinen. Historiamme on eurooppalainen ja näkökulmamme eri asioihin on melko yhteneväinen muiden eri Euroopan maiden kanssa. Sama on myös automaailmassa.

Uutisoimme enimmäkseen eurooppalaisista automerkeistä tai sellaisista kansainvälisistä automalleista, jotka ovat meillä myynnissä. Tämä on ymmärrettävää, koska asiat tai esineet, joihin emme pääse käsiksi, eivät ole täällä niin kiinnostavia.

Pariisin autonäyttelyn käsitteleminen oli iso asia. Siellä esitellyt uutuudet ovat niitä, joilla me täällä Suomessa tulevaisuudessakin ajamme. Nyt alkava Los Angelesin autonäyttely ei ole samalla tavalla luupin alla, koska se ei ole yhtä kiinnostava tarjonnallaan.

The cars from LA

Tarkastellaanpa eri automalleja, jotka ovat jo virallisesti julkistettu, mutta esitellään yleisölle ensi kerran Los Angelesissa. Heti ensisilmäyksellä voi huomata, että uutuudet painottuvat joko urheilu- tai luksusautoihin.

Bemarilla esillä ovat X5:n ja X6:n M-versiot. Audilla on esillä erityinen R8 Competition, päivitetty A7 sekä uusi TT. Konseptina heillä on tarkoitus esitellä iso A9. Myös Porschella on uutuuksia, mutta ei varsinaisesti uusia malleja: 911 GTS ja Cayenne GTS. Onpa Kaliforniassa ensimmäistä kertaa esillä uusi Mersun S-sarjaan perustuva Maybachkin. Eivät ole mitään tavallisen tallaajan autoja nämä.

Tavisautoja edustavat uusi Chrysler 300:n facelift, mutta sitä ei meillä myydä. Osa Hyundain uutuuksista yltävät Suomeen asti, mutta ne ovat jo esitelty aiemmin. Mutta kyllä kaivamalla löytyy sieltä jotakin mielenkiintoistakin.

Viime viikolla paljastuivat kuvavuodot päivitetystä Mazda 6:sta ja CX-5:stä. Molemmat meilläkin haluttuja malleja. Huhuissa on myös uusi pienempi crossover CX-3 konsepti, joka esiteltäisiin Losissa. Volvoltakin löytyi uutuus, jonka päämarkkina-alue on kuitenkin Pohjois-Amerikassa: Volvo V60 Cross Country.

Loppujen lopuksi siis melko vähän sellaisia uutuuksia, joilla olisi kokonaisvaltaista merkitystä Suomen automarkkinoihin. Mazdan uutuudet ovat totta kai mielenkiintoisia, mutta niiden virallinen julkaisu Los Angelesissa on epävarmaa. Saksalaisuutuudet ovat niche-autojen niche-versioita, jotka kyllä ovat vaikuttavia tapauksia, mutta tuskin ovat meillä myyntimenestyksiä.

Katsotaan, josko LA:n autonäyttelyn pressipäivät toisivat meille vielä jotain uutta ihmeteltävää.

Autohullun päiväkirja -blogin kirjoittaja on autohullu nuorimies, joka haaveilee tällä hetkellä tulisista tacoista LA:n messukeskuksen pihalla.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 16.11.2014